Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Фестивал вина у Смедереву

Данас је у Центру за културу организован Фестивал под називом „Витешко вино“, програм од којег се очекује да допринесе већ надалеко чувеној традицији производње грожђа и вина.

На фестивалу су поред смедеревских винарија учествовале и друге са територије целе Србије, а циљ овог програма је унапређење конкурентности компанија које се баве производњом вина у централној Србији, повећањем њиховог укупног учинка, продуктивности и комерцијалне моћи.

Посетиоци Фестивала били су у прилици да дегустирају стотинак различитих српских вина.

Наиме, пројекат назван „Ланац вредности за високо квалитетно српско вино – витешко вино“ реализује се у оквиру програма „Регионални друштвено – економски програм развоја 2“ којег финансира Европска унија.

Осмишљен је тако  да помогне више 1500 домаћинстава која се баве производњом грожђа, преко 200 малих винарија у региону којима је потребна техничка помоћ, стручност и обука за успешно спровођење савремених винарских пракси и 35 винарија које већ постижу квалитетну производњу, али им недостаје савремена опрема и добро осмишљен маркетинг и промоција.

Овакве манифестације требало би да допринесу повећању обима производње високо квалитетног вина са наших простора, високом нивоу усклађености са стандардима квалитета Европске уније, а најпре подизању нивоа винске културе у региону централне Србије.