У селу Липе одата почаст палим херојима Бијенална награда - Јагошу Марковићу Александру Берчеку - награда за животно дело „НУШИЋЕВА ЕРА, НАША МЕРА“ Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево


Финале Стиховизије

Победник овогодишње Стиховизије је Ђорђе Бранковић, ученик смедеревске Гимназије.
Друго место припало је Марији Мирковић, из Гимназије у Великој Плани, а трећа је била Милица Стевановић, из смедеревске Гимназије. На основу гласова публике, најбољи је Владан Арсић, ученик Техничке школе у Смедереву.

Финално такмичење у рецитовању на страним језицима, које је смедеревска библиотека организовала по четврти пут за ученике средњих школа, одржано је у среду увече у Народној библиотеци Смедерево, уз присуство великог броја посетилаца.

На 4. Стиховизији учеснике је пријавило 10 средњих школа, из Смедерева, Смедеревске Паланке, Велике Плане и Пожаревца. То су Гимназија Смедерево (33 такмичара), Гимназија Велика Плана (24 такмичара), Техничка школа из Смедерева (14), Економско-трговинска школа из Смедерево (7), Пожаревачка гимназија (7), Паланачка гимназија (5), Музичка школа Коста Манојловић из Смедерева (2), Економско-угоститељска школа Вук Караџић из Велике Плане (2), ХТПШ Жикица Дамњановић из Смедеревске Паланке (2) и ТТПШ Деспот Ђурађ из Смедерева (1).

Ученици су рецитовали на чак 8 страних језика: енглеском, француском, шпанском, руском, италијанском, немачком,  мађарском и кинеском.

Прво место на 4. Стиховизији освојио је Ђорђе Бранковић, ученик 4-3 Гимназије Смедерево, који је на италијанском језику рецитовао песму IO E LA MORTE (Salvatore Toma). Друго место освојила је Марија Мирковић, ученица 1-3 Гимназије из Велике Плане (Robert Frost: THE ROAD NOT TAKEN), а треће Милица Стевановић, ученица 3-7 Гимназије Смедерево (Thomas Stearns Eliot: MURDER IN THE CATHEDRAL).

Награду публике освојио је Владан Арсић, ученик 3-1 Гимназије Смедерево (Walt Whitman: O CAPTAIN! MY CAPTAIN!).

Сви финалисти и професори страних језика који су их припремали за такмичење награђени су бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину, а три првопласирана такмичара, као и такмичар који је добио највише гласова публике,  добили су дипломе и вредне награде.  

У публикацији Стиховизија 4, која је у припреми, поред осталог, биће објављен и целокупан материјал сакупљен приликом организације и реализације овог догађаја.