Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Финале Стиховизије

Победник овогодишње Стиховизије је Ђорђе Бранковић, ученик смедеревске Гимназије.
Друго место припало је Марији Мирковић, из Гимназије у Великој Плани, а трећа је била Милица Стевановић, из смедеревске Гимназије. На основу гласова публике, најбољи је Владан Арсић, ученик Техничке школе у Смедереву.

Финално такмичење у рецитовању на страним језицима, које је смедеревска библиотека организовала по четврти пут за ученике средњих школа, одржано је у среду увече у Народној библиотеци Смедерево, уз присуство великог броја посетилаца.

На 4. Стиховизији учеснике је пријавило 10 средњих школа, из Смедерева, Смедеревске Паланке, Велике Плане и Пожаревца. То су Гимназија Смедерево (33 такмичара), Гимназија Велика Плана (24 такмичара), Техничка школа из Смедерева (14), Економско-трговинска школа из Смедерево (7), Пожаревачка гимназија (7), Паланачка гимназија (5), Музичка школа Коста Манојловић из Смедерева (2), Економско-угоститељска школа Вук Караџић из Велике Плане (2), ХТПШ Жикица Дамњановић из Смедеревске Паланке (2) и ТТПШ Деспот Ђурађ из Смедерева (1).

Ученици су рецитовали на чак 8 страних језика: енглеском, француском, шпанском, руском, италијанском, немачком,  мађарском и кинеском.

Прво место на 4. Стиховизији освојио је Ђорђе Бранковић, ученик 4-3 Гимназије Смедерево, који је на италијанском језику рецитовао песму IO E LA MORTE (Salvatore Toma). Друго место освојила је Марија Мирковић, ученица 1-3 Гимназије из Велике Плане (Robert Frost: THE ROAD NOT TAKEN), а треће Милица Стевановић, ученица 3-7 Гимназије Смедерево (Thomas Stearns Eliot: MURDER IN THE CATHEDRAL).

Награду публике освојио је Владан Арсић, ученик 3-1 Гимназије Смедерево (Walt Whitman: O CAPTAIN! MY CAPTAIN!).

Сви финалисти и професори страних језика који су их припремали за такмичење награђени су бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину, а три првопласирана такмичара, као и такмичар који је добио највише гласова публике,  добили су дипломе и вредне награде.  

У публикацији Стиховизија 4, која је у припреми, поред осталог, биће објављен и целокупан материјал сакупљен приликом организације и реализације овог догађаја.