Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Француска фирма САДЕ ЦГТХ стратешки партнер за изградњу депоније

У изградњу депоније на локацији Јелен до, у наредних 25 година, Французи ће уложити 43 милиона евра

Француска фирма САДЕ ЦГТХ  стратешки је партнер за изградњу депоније у Смедереву, на локацији Јелен до, предвиђеној још 1998. године. До краја године требало би да буде формирана нова јавно-приватна фирма. Ускоро ће бити формиран преговарачки тим који ће утврдити детаље двдесетпетогодишњег уговора.
На поновљеном конкурсу, француска компанија САДЕ ЦГТХ је према одлуци Комисије за избор стратешког партнера за изградњу санитарне депоније дала најповољину понуду.
Стратешки партнер се уобавезао да у посао инвестира 43 милиона евра у наредних 25 година колико траје уговорна обавеза.
12. јула 2011. године Комисија је приступила отварању понуда за избор стратешког партнера  за изградњу Регионалне санитарне депоније. Пристигле су понуде од три фирме
 Порр - Wернер & Wебер,  А.С.А. Еко д.о.о.  и САДЕ ЦГТХ.
Комисија је констатовала да су пристигле понуде исправне и након детаљног разматрања  понуда  донела одлуку о избору стратешког партнера. Експлоатациони период депоније у Годоминском пољу истекао је још пре четрнест година.
Према речима Милије Баровића, председника Комисије за избор стратешког партнера за изградњу санитарне депоније у Смедереву, предност је дата француској компанији због њене спремности да инвестира не само у депонију него и у инфраструктурне пројекте који су неопходни да би заједничко предузеће почело да ради. Закључке и препоруке Комисија ће доставити градоначелнику Смедерева и  председнику општине Ковин, како би са изабраним партнером наставили преговоре и потписали уговор.
"Реч је о озбиљном конзорцијуму, судећи према подацима из понуде. Значајно је и то да ће са 7,5 милиона евра, колико се понуђач обавезао да уложи у прве две године, бити набављени опрема и возила, чиме ће бити омогућено одвожење отпада из околних села, тврди др Иван Стевановић, члан Градског већа за екологију. За град је важно, објашњава др Стевановић, то што се компанија у понуди обавезала да преузме све  раднике овдашњег предузећа "Чистоћа". Наиме, предвиђено је да нова, заједничка, јавно-приватна фирма прихвати све садашње раднике (укупно 215 запослених), који раде на тим пословима у Смедереву и Ковину.
Између осталог, у понуди је предвиђено да у граду буде више "зелених острва" на којима ће бити постављени контејнери за одлагање различитих врста отпада, чиме ће се вршити примарна селекција отпада.