Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


ГКУД Смедерево на Фестивалу фолклора у Пољској

ГКУД Смедерево учествоваће од 27. јула до 5. августа на престижном фолклорном фестивалу у Пољској.

 

Градско културно-уметничко друштво Смедерево учествоваће од 27. јула до 5. августа у Пољској на Међународном фоклорном фестивалу, у организацији Интернационалнoг савета фестивала фолклора и фолклорне уметности (CIOFF).

 

Поред наших фолклористa наступиће и ансамбли из Црне Горе, Парагваја, Бразила, Марoка, Мађарске, Турске, Бугарске, Чешке, Словачке, Украјине, Обале Слоноваче и других земаља.

 

Наступиће и око 80 ансамбала из Пољске, а Србију ће на овом великом и значајном такмичењу представљати ГКУД Смедерево.


Наши фолклорци наступиће 2. августа, у такмичарском делу Фестивала.

 

„Пропозиције такмичења предвиђају да се представимо са 35 минута програма. Играћемо кореграфију везану за српске обичаје у време белих поклада, затим игре из Шумадије, Студенице и Ниша и циганске игре. Све време трајања Фестивала имаћемо седам ревијалних наступа, а у том делу изводићемо још и игре из Лесковца и шопске игре. Први ревијални наступ јесте концерт нашег орекестра од пола сата", кажу представници ГКУД-а.

У међународном жирију нема представника Србије, али има чланова који познају наш фолклор. Оцењује се комплетна наступ. Генералну пробу за ову велику међународну фолклорну смотру, ГКУД-а Смедерево имао је на Осмом етно фестивалу, који је 19. и 20. јула одржан у Кладову.