Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Година у знаку Милоша Црњанског

Поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског, једног од најзначајнијих српских писаца, Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ, у сарадњи са Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању Смедерево, обележава ову годишњицу, значајну за српску књижевност и културу српског народа организацијом збивања „Пут, и бездан, у исти мах".

 

Од 7. до 11. децембра у Регионалном центру биће постављена изложба Студентског културног центра Београд Живот и коментари, део циклуса Дневник о Црњанском (документарно-поетски исказ приређен трагом пишчевих записа и фотографија).

 

Изложбу ће 7. децембра отворити њени приређивачи Весна Капор, уредник трибинског програма у СКЦ-у и Предраг Петровић, доцент Филолошког факултета Универзитета у Београду, након чега ће мр Татјана Лазаревић Милошевић са наставницима српског језика и књижевности из Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане одржати предавање из области методике наставе, говорећи о Црњанском у настави књижевности.

 

У оквиру обележавања годишњице планиране су и колективне посете ученика и наставника постављеној изложби приликом којих ће ученици моћи да погледају једночасовни документарни филм о Милошу Црњанском. Пројекције филма одржаће се у Регионалном центру 9. до 11. децембра у терминима од 13 часова и 18,30 часова.

 

Подружницa Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ и Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Смедерево реализацијом овог збивања желе да оживе сећање на живот и стваралаштво једног од најзначајнијих српских писаца, који је својом оригиналношћу, новим поетским, филозофским и животним ставовима начинио преврат у српској књижевности XX века.