Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Град Смедерево и HELP подржали мале бизнисе у Смедереву

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и Klaus Mok, регионални координатор Организације "HELP" потписали су данас у Смедереву Уговоре о донацији са двадесет и пет клијената који ће бити подржани у оквиру пројекта "Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаштва и економско оснаживање".

Након извршених селекција пријављених кандидата одабрани су клијенти који се баве ратарством, сточарством, воћарством, угоститељством, графичким и другим услужним делатностима, фотографијом, затим процесом добијања етеричних уља за израду сапуна, шампона и крема, производњом намештаја и израдом одеће.

Донација је намењена искључиво локалном становништву, а вредност по клијенту је 240.000 динара за обезбеђивање опреме за рад.

"Надам се да ће тај новац свима вама помоћи да започнете бизнис и наравно да га развијете и што већи број радника запослите" рекла је данас будућим корисницима донације градоначелница др Јасна Аврамовић и додала да ће  "Град Смедерево  увек подржавати овакве пројекте."

Данашњем потписивању присуствовао је и председник Скупштине града Бранче Стојановић који је, између осталог, изразио захвалност што "HELP" прати овакве иницијативе и има добру са радњу са нашим градом.

Klaus Mok, регионални координатор Организације "HELP" истакао је да  је у Смедереву био више пута него у било ком другом граду у Србији и да је изузетно задовољан досадашњом сарадњом са Смедеревцима.

"Унапред се радујем што ћу за неко време бити у могућности да посетим неке од вас да заједно сагледамо резултате и да видимо како напредују ваши бизниси", рекао је Klaus Mok.

Пројекат је финансирала Немачка влада у сарадњи са Градом, чија је укупна вредност 168.340 еура, при чему Град Смедерево суфинансира 35,6 одсто, односно 60.000 еура.

Да подсетимо, Немачка хуманитарна организација "HELP", од како послује у Србији, сарађује са локалним партнерима, представницима локалних самоуправа и другим актерима цивилног друштва. Тако омогућава угроженим групама и појединцима да се залажу и остваре сопствена права и потребе.

Први пројекат са Смедеревом реализован је још 2007. године, када је омогућено економско оснаживање 61 породице избеглих, интерно расељених и локално социјално угрожених лица.

Пројекат је финансирала Европска унија преко Делегације Европске уније у Републици Србији, док је Град Смедерево учествовао са 31.000 еура.

Другим пројектом је поред компоненте економског оснаживања, којим је била подржана 41 породица, решено и стамбено збрињавање социјално угрожених категорија избеглих и интерно расељених лица, као и локалног становништва.

Тада је саграђено и додељено пет монтажних кућа, а подељена су и двадесет и четири пакета грађевинског материјала.