Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Градоначелник уручио Светосавске повеље


У Градској управи Смедерево, градоначелник Предраг Умичевић уручио је Светосавске повеље најзаслужнијим организацијама и појединцима. Било је 8 лауерата. Светосавску повељу добили су смедеревски Музеј,  академик проф. др Момчило Спремић, академик проф. др Божидар Вујановић, доц. др Милан Петровић, интерниста - кардиолог, проф. Даница Новичић, учитељ Новица Будимировић и социјални радник Снежана Милић.
Награду за стваралаштво младих добила је студент Чарна Јовановић.

У име награђених захвалио се академик проф. др Момчило Спремић. Он је између осталог истакао да ће и у будуће проносити име и славу Смедерева и позвао грађане да чувају Тврђаву јер имају чиме да се поносе.
У програму свечаности учествовала је певачка група Ђурђевке.

У наставку објављујемо образложење и кратку биографију овогодишњих лауерата.

СВЕТОСАВСКУ ПОВЕЉУ ЗА 2009. ГОДИНУ ДОБИЛИ СУ:


1. МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ
Ове године, свој шездесети, јубиларни рођендан Музеј дочекује као једна од најугледнијих установа културе нашег Града. Од самог оснивања до данас чинио је велике напоре да заштити, сачува и популарише вредности културне баштине, као и да пробуди свест заједнице о потреби чувања културног идентитета и сопствене историје.
    Поред своје основне вокације прикупљања, чувања, стручне и научне обраде и презентације музеалија, смедеревски музеј се врло одговорно и посвећено бави културно - просветним, информативним и педагошким радом, а иза себе има и респектабилну издавачку делатност.
    Такође, своју значајну улогу у културном животу нашег града и очувању културне и природне баштине овог краја, ова установа исказује и активним учешћем у многобројним манифестацијама: Дани европске баштине, Светски дан музеја, Национална ноћ музеја, Дани Дунава, Дечја недеља, Културно лето, Смедеревска јесен, Смедеревске Светосавске свечаности, ...

2. АКАДЕМИК ПРОФ. ДР МОМЧИЛО СПРЕМИЋ
Својим животним делом "Деспот Ђурађ Бранковић и његово доба" дао је непроцењиви допринос истраживању српске деспотовине и Смедерева као њеног главног града. Многобројне награде добијене за овај научни рад, као и друге научне активности др Момчила Спремића, представљају праву основу за добијање овогодишње Светосавске повеље.  
    
3. АКАДЕМИК ПРОФ. ДР БОЖИДАР ВУЈАНОВИЋ
Рођен је 1930. године у Смедереву, где завршава основну школу и гимназију. Као доктор наука и као професор, цео свој радни век провео је на Машинском факултету у Београду и Новом Саду. Аутор је близу сто научних радова, који се односе на неколико области савремене теоријске и примењене механике. Академик проф. др Божидар Вујановић свакако је један од најпознатијих Смедереваца у области техничких наука, па и ово Признање представља потврду његовог огромног научног дела и рада.
    
4. ДОЦ. ДР МИЛАН ПЕТРОВИЋ, интерниста - кардиолог
Као рођени Смедеревац, након основне и средње школе, уписује Медицински факултет на којем 1995. године докторира. Свој радни век започиње у свом родном граду - у Медицинском центру и даље га наставља у Клиничком центру и на Медицинском факултету у Београду.
    Као аутор више од 140 научних и стручних радова из области ултразвучне дијагностике (ехокардиографије и кардиологије) објављених у различитим зборницима и часописима, и као лекар који је предан свом послу и науци, предложен је за добитника овогодишње Светосавске повеље.

5. ПРОФ. ДАНИЦА НОВИЧИЋ
Професор технолошке групе предмета Текстилно - технолошке и пољопривредне школе "Деспот Ђурађ" у Смедереву, гђа Даница Новичић, дугогодишњи је просветни радник који предано и с љубављу образује и васпитава младе људе. У току свог 35 година дугог радног века је одговорно, истрајно, правдољубиво, поштено, одмерено подстицала ђаке и колеге да дају највише и најбоље што могу. Изазов су јој проблеми, а крајњи циљ добро за ученике и све друге који је познају.

6. НОВИЦА БУДИМИРОВИЋ, учитељ
Новица Будимировић - учитељ Буда дугогодишњи је радник у образовању. Његов мото и основни циљ су унапређивање школства у Малој Крсни, повезивање и сарадња школе са друштвеном средином, као и друштвено - политичка активност и неговање духовних и културних вредности наше народне традиције.
    Са четири деценије рада у школи и десет генерација ученика који су прошли његове едукаторске учионице, учитељ Буда је сведок времена и догађаја од готово пола века на нашим просторима.
    Поводом 120 година постојања и рада школе у Малој Крсни, написао је текст "Најлепша је моја школа", а истим поводом ускоро ће бити одштампана и монографска хроника - животопис постојања и рада ове школе.

7. СНЕЖАНА МИЛИЋ, социјални радник
Социјални радник, Снежана Милић, већ 35 година непрекидно ради као стручни сарадник Центра за социјални рад у Смедереву. Својим изузетним радом истакла је и доказала своју стручност, умешност, одговорност, ентузијазам и пожртвованост. Као и дугогодишњи члан Одбора Црвеног крста, највећи допринос, као иницијатор и активни учесник, дала је приликом оснивања Породичног саветовалишта у Смедереву.
    Добитник је многобројних признања, а посебно Републичке награде за ванредне доприносе на унапређењу социјалне заштите у Србији.
    Сагледавајући активности и дела Снежане Милић, комисија је одлучила да се и она нађе на списку добитника овогодишње Светосавске повеље.
    
НАГРАДА ЗА СТВАРАЛАШТВО МЛАДИХ

8. ЧАРНА ЈОВАНОВИЋ, студент
Школске 2008/2009. године Чарна Јовановић, ученица природно - математичког смера Гимназије у Смедереву, завршила је IV разред и уписала Медицински факултет у Београду. Носилац је дипломе "Вук Караџић", као и специјалних диплома из историје и биологије, а проглашена је и за ученика генерације.
    Током средњошколског школовања учествовала је на такмичењима из историје и биологије, а све четири године такмичила се и на Смотри радова научног и уметничког стваралаштва, освајајући два пута 1. место. Такође, на Републичком такмичењу из биологије, у организацији Министарства просвете Републике Србије, у четвртом разреду освојила је 1. место.