Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Имамо Сунце, имајте на уму.

У  Смедереву обележени Дани Сунца.

Републички Фонд животне средине ће са 120.000 евра финансирати коришћење соларних колектора за грејање смедеревског базена, речено на стручном скупу, поводом Европских дана Сунца у Смедереву.

    У оквиру манифестације „Еуропеан Солар даyс“ која се у целој Европи ове године организује у мају, фирма Даноне Солар трећи пут организовала је манифестацију под називом „Европски дани Сунца у Смедереву“. Манифестацију су подрзали град Смедерево, Агенција за енергетску ефикасност РС, Регионална Пивредна комора, јавне установе, школе и вртићи.
Под  слоганом „Имамо Сунце, имајте  на уму“ на Тргу је организован програм у којем су учестовали ученици смедеревских основних школа „Димитрије Давидовић“ „Бранко Радичевић“ и  „Јован Цвијић“. Грађани су имали прилике да на штанду фирме Даноне солар виде соларне панеле и сазнају све што их интересује о сунчевој топлоти као обновљивом извору енергије.
Прослава у част Сунца које нам несебично дарује живот и енергију има и едукативни карактер јер приближава начине коришћења соларне енргије младим људима. Даје им идеје како да је користе и усмерава њихово деловање у правцу заштите животне средине, штедњи енергије, односу према природи, нагласила јеВиолета Стојковић из фирме Даноне солар.
Са градом Смедеревом,  Агенцијом за енергетску ефикасност Министарства за заштиту животне средине,Регионалном привредном комором, фирма  Даноне солартрећу годину за редом организује манифестацију Дани сунца у Смедереву, рекла Стојковићева.
Након изложбе соларне опреме  одржан је стручни скуп на тему „Енергетска ефикасност, обновљиви извори енергије, финансирање пројеката и кредитна подршка“.

Важно је да млади људи схвате значај обновљиве енергије јер она
значи живот за нашу планету. Коришћење те енергије представља интерес сваког домаћинства, града и земље, нагласио је др Иван Стевановић, члан Градског већа за заштиту животне средине.
Количина апсорбоване сунчеве енергије на површини земље за само један сат, довољна је да подмири енергетске потребе планете у току читаве године. Охрабрујуће је да технологија напредује великим корацима. Соларна технологија напредује, цене падају и предвиђања су у тој индустрији фотоволтажних ћелија и  плоча да ће у овој декади цена електричне енергије произведена из фотоволтажних плоча бити нижа од цене конвенционално произведене енргије. Настојаћемо и идеја нам је да што већи проценат   енергије добијемо из обновљивих извора енергије. Један од  циљева  ЕУ у енергетској политици је и План 20-20-20, рекао је др Стевановић и објаснио да план подразумева да се до 2020. године подигне за 20 % количина енергије која се добија из обновљивих извора енергије и за 20 процената смањи емисија гасова стаклене баште и да се мерама енергетскеефикасности смањи укупна потрошња енергије за 20% . Конкретни кораци су у Смедереву већ предузети. Соларна енергија секористи у вртићу „Пчелица“ где се налази централна кухиња. Исти пројекат планирамо до краја ове године да применимо у школи др Јован Цвијић. Пријавили смо се и на конкурс за уградњу соларних панела на нашем градском базену, чиме бисмо продужили купалишну сезону, рекао је др Стевановић и нагласио да се град Смедерево труди да држи корак са светом.

Фонд животне средине ће са 120.000 евра финансирати коришћење соларних колектора за грејање смедеревског базена, тако да ћемо дати један нови подстицај примене соларне енргије у граду на Дунаву, рекао је мр Слободан Цветковић из Министарства за зазаштиту животне средине, рударство и просторно планирање. Цветковић је потом презентовао годишњи програм Владе РС у области подстицаја енергетске ефикасности и примене обновљивих извора енергије.

   Мр Бојан Ковачић из Агенције за енергетску ефикасност одржао је презентацију о аспектима коришћења соларне енргије. Нагласио је да своју улогу у развијању обновљивих извора енергије имају локалне самоуправе, компаније, министарства, специјализоване агенције и сами грађани јер само заједничким активностима можемо доћи до успеха.
    Процес производње је базиран на најсавременијм технологијама које се користе у свету, што доказује преко тридесет година радног искуства у овој области.
Поред примењене најсавременије технологије, производе наше фирме карактеришу и висококвалитетни нерђајућих материјали који се рециклирају и не загађују околину, рекла је Јелена Ристић, из фирме Даноне солар.Такође је нагласила савршени дизајн и једноставну монтажу као и поуздан и квалитетан рад у свим временским условима (киша, снег...). Представљајући производе фирме Даноне солар навела је и следеће карактеристике :
век трајања преко 25 година, велика уштеда енергије, енергетски ефикасни системи заштита животне средине, аутоматски рад, проверени квалитет, широка примена и економска исплативост.