Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Индустријско наслеђе

Друштво конзерватора Србије организовало је у четвртак у Смедереву Округли сто на тему: Место и улога индустријског и техничког наслеђа у служби заштите културног наслеђа Србије.

 

Рад овог стручног скупа највећим делом се одвијао у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, а програмом су обухваћени и обиласци Старог САРТИД-а и Смедеревске тврђаве.

 

Учесницима су се најпре обратили помоћник министра културе и јавног информисања, Миладин Лукић и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, Верољуб Ранковић. У радном делу, излагања су имали: као уводничар потпредседник Друштва конзерватора Србије мр Мирјана Ђекић, етнолог, Дејан Радовановић, археолог, који је говорио о културном и природном наслеђу Смедерева), мр Јова Стојковић, етнолог говорио на тему Археометалуршки комплекс САРТИД на Дунаву-могућности заштите и презентације и Аница Туфегчић, архитекта, говорила о  међународним стандардима и искуствама у заштити индустријског наслеђа.

 

У дискусији, у којој су учешће узели готово сви учесници, полемисало се о проблемима са којима се суочавају у раду службе заштите непокретног културног наслеђа на бризи за индустријско и технолошко наслеђе Србије. Поред дефинисања кључних проблема, предложене су конкретне мере и активности, чијим спровођењем би се унапредило стање заштите овог веома угроженог и недовољно вреднованог дела нашег наслеђа.

 

Град Смедерево, као индустријски град са стогодишњом традицијом у производњи челика, некада развијеном мостоградњом, бродоградњом, производњом пољопривредних алатки, вина, шпорета, прерадом дувана и старим складиштима жита и соли, био је веома инспиративан домаћин учесницима овог скупа.

 

Нажалост, стање ових објеката и постројења у њима је трагично. Мада су до недавно били у погону и одржавани су на најбољи могући начин - радом, данас углавном пропадају или као старо гвожђе потпуно нестају. Тако се затиру вредна сведочанства технолошког знања и развоја, која би осим документарне вредности, могла уз прави приступ, заштиту и коришћење да постану и извор прихода као атрактивне туристичке дестинације.