Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Инвестирајте у Србији


УСАИД-ов Програм подстицаја економском развоју сарађује са одабраним градовима и општинама у Србији и подржава их у стварању окружења повољног за пословање и промоцији њихових заједница потенцијалним инвеститорима. Партнери УСАИД-а који подржавају ову иницијативу  НАЛЕД, СИЕПА, Привредна банка Београд, Теленор, Вип мобајл и Привредна комора Србије, заједно су обезбедили скоро 200 хиљада долара за награде за најбоље локалне самоуправе. Главне награде обухватају студијско путовање у САД, учешће на једном од међународних инвестиционих сајмова и инвестиционом форуму у Немачкој, док додатне награде укључују и викенд у Бечу за две особе, фонд за помоћ привреди, блекбери мобилне телефоне, нотебоок рачунаре и остале.

У среду 31. марта 2010. године у хотелу Хајат у Београду, одржано је финале такмичења локалних самоуправа у промоцији инвестиција „Инвестирајте у Србији“, у организацији УСАИД-овог Програма подстицаја економском развоју општина.
На свечаном отварању присутнима су се обратили: председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин, директор Мисије УСАИД у Србији Мајкл Харви и директор УСАИД-овог Програма, Питер Епстајн.

Паралелно са презентацијом штандова у Кристалној дворани, одржане су две панел дискусије отворене за представнике медија.

На панел дискусији из угла привреде о сарадњи приватног и јавног сектора учествовали су директори водећих компанија : Вип Мобиле, Филип Морис/ДИН, Холцим Параћин, Теленора, Привредне коморе Србије и генерални директор компаније УС Стил Србија, Метју Перкинс. Друга панел дискусија под називом „Питајте амбасадоре – Србија на глобалном тржишту“, имала је за циљ подстицање отвореног дијалога између амбасадора САД, Шпаније, Немачке, Аустрије, Италије и Словеније и градоначелника локалних самоуправа.

Међу више од 60 судија који оцењују такмичаре налашле су се неке од највећих компанија у Србији, као што су Балл Пацкагинг, Мицрософт, Телеком, као и економски аташеи иностраних амбасада, представници међународних организација, институција Владе и медија.

Град Смедерево је наступио са својим пословним партнером, компанијом Ју ес стил Србија. Градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић,
начелник Одељења за локално-економски развој Смедерева, Здравка Ковачевић-Васић, као и генерални директор Ју ес стила, Метју Перкинс, разговарали су са члановима жирија, представницима великих компанија у Србији, представницима амбасада, међународних организација, институција Владе, медија и многобројним гостима Сајма. Штанд Смедерева су посетили и амбасадор САД, Мери Ворлик, директор мисије УСАИД-а, Мајкл Харви, амбасадор Немачке, Волфганг Мас, представници локалне самоуправе, председник Скупштине града Смедерева Горо Реџић и члан градског већа, Зоран Цвишић.
Поред Ју Ес Стила, на штанду града Смедерева били су и директори две велике компаније, Метех и Желвоз, Валтер Кнабе и Слободан Ристић.


На завршној свечаности, присутнима се обратила амбасадор Сједињених Америчких Држава Мери Ворлик, која је истакла да је највећи циљ за Србију стварање пословне климе која буди интересовање инвеститора јер ће после економске кризе доћи до неумољиве борбе за инострана улагања.

Након званичног обиласка комисије и гласања, подељне су награде.

Једина награда која се додељује појединцу за ванредо залагање у домену локалног економског развоја додељена је Здравки Ковачевић-Васић, начелнику Одељења за локално економски развој града Смедерева.


Награда у категорији Најбољи економски подаци, припала је Новом Саду, за најбољи промо материјал награђена је Суботица, за најбољи партнерски подухват Бујановац, а најбољи сајамски наступ по оцени публике имао је град Ниш.

За најуспешнију промоцију инвестиција у 2010. години подељене су три награде:

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, уручио је награду за треће место граду Ужицу.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић, уручио је награду за друго место Лесковцу.

Награду за прво место је граду Вршцу уручио министар економије и регионалног развоја, Млађан Динкић.

Током претходних пет година, локалне самоуправе које сарађују са УСАИД-овим програмом, успеле су да привуку више од једне милијарде евра директних инвестиција и отворе 13.200 нових радних места. Такмичење „Инвестирајте у Србији“ локалним самоуправама и пословној заједници пружа прилику да продубе међусобне контакте и представља форум за успостављање будуће сарадње и унапређење економског развоја Србије. Прво такмичење „Инвестирајте у Србији“ организовано је 2006. године.