Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Ипак рафинерија у Смедереву

Представници „Comico Overseas“ и  „Comico oil“ и даље заинтересовани за изградњу ра финерије у Смедереву, потврђено приликом сусрета у граду на Дунаву

Након одржаног радног сасатанка између представника управе „Comico Overseas“ и  „Comico oil“   и руководства града Смедерева, одржана је конференција на којој су се новинарима обратили господин Brian Murray, (Брајан Мареј) шеф делегације и члан Надзорног одбора „Comico Overseas“ и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.
Они су говорили о пројекту у погледу имплементације инвестицје изградње „Рафинерија нафте Смедерево“
„После доношења решења о издавању земље у закуп за изградњу рафинерије, компанији „Comico oil“ д.о.о односно оснивачу „Comico Overseas“ имамо част да су њихови представници данас са нама. То су људи који су новембра 2008. разговарали са ВРС о стварању предуслова за покретање вероватно највеће инвестиције на Балкану у ово време“, рекао је Умичевић нагласивши да је овај пројекат стављен на списак стратешки важних пројеката за Републику Србију након чега је Смедерево ослобођено плаћања промене намене земљишта из пољопривредног у грађевинско. На крају је инвеститор  изашао у сусрет локалној самоуправи (због новонастале ситуције раста цене земљишта и због  поштовања Скупштинске одлуке) и понудио  да се цена закупнине плати једнократно и повиси на ниво изнад тржишне – 652 милиона динара, потврдио је Умичевић.
„Следећи корак је да се ратификује Уговор са инвеститором. На радном састанку смо утврдили даљу динамику око усаглашавања текста Уговора. Успели смо да направимо компромисе не само да би Уговор био правно ваљан него да би испоштовали обе стране. Између осталог локална самоуправа инсистирала је  да у тексту стоји и број запослених лица као и примена најмодернијих технологија и мере заштите животне средине“, нагласио је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић и потврдио да су се отклониле све препреке како би се врло брзо кренуло у изгрању рафинерије.

„Веома је рационално имати рафинерију у Србији, сматра  Брајан Мареј, шеф делегације Komiko Oversiza. Такође је истакао изузетну сарадњу како на државном тако и на локалном нивоу да би се посао привео крају. Мареј је потврдио да ће рафинерија запослити директно 550 односно ииндиректно 3.000 људи и да ће бити примењена најмодернија технологија.  У Смедерево ће стићи од 250 до 400 милиона долара, колика ће бити вредност ове значајне инвестиције, рекао је Брајан Мареј и додао да је рок изградње рафинерије 36 месеци. „Уложили смо доста времена и новца у овај пројекат. Ако уговор не буде ратификован у наредних 30 дана, радићемо на томе да буде ратфикован у наредних 60 дана, ми смо стрпљиви, одговорио је Мареј на питање новинара шта ће Комико урадити уколико не добије сагласност Скупштине града.

Радном састанку присуствовали су такође Dee Davis (Ди Дејвис) у име „Comico Oversisa“, представници „Comico oila“ као и председник Скупштине града Бранче Стојановић и  Бојан Костић, заменик председника Скупштине града.