Одржана 10 седница Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Смедерева Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево


Италијани заинтересовани за сарадњу у области повртарства

На иницијативу градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић, у Смедереву је у петак одржан састанак потенцијалних италијанских инвеститора у области аграра и представника фирми, задруга, сеоских месних заједница и пољопривредних произвођача из смедеревског краја, поводом отпочињања организоване производње одређених повртарских култура, уз претходно обезбеђен пласман ових производа. 

 

Поред градоначелнице, у разговорима су учествовали председник Скупштине града Бранче Стојановић и чланови делегације која је 18. новембра боравила у Болоњи, а чинили су је директор Дирекције за изградњу Ненад Крчум и саветник градоначелника Радослав Цокић.

 

Обраћајући се домаћим представницима аграра, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић је подсетила да су први контакти са потенцијалним италијанским партнерима направљени током боравка смедеревске делегације прошлог месеца у Болоњи и да су представници италијанских фирми већ 5. децембра дошли у Смедерево.

 

„Позвали смо вас да у директном разговору са италијанским инвеститорима чујете шта је то што њих интересује, шта је то што можемо да урадимо у Смедереву и да ли можемо да направимо неку сарадњу. Они су спремни да уложе, помогну производњу култура и интересује их да направимо сарадњу што пре, како би искористили наредну пољопривредну сезону", рекла је градоначелница.

 

Др Јасна Аврамовић је нагласила да је на домаћим произвођачима да се одлуче за сарадњу како би проширили постојећу производњу, запослили наше људе и повећали извоз из Србије. Она је изразила жељу да, након данашњег састанка, од домаћих пољопривредника чује њихове утиске и где је могућност сарадње са италијанским привредницима.

 

Представници италијанских фирми су истакли да је њихов главни циљ да помогну развој бизниса и да повежу фондове ЕУ са приватним предузетницима и да унапреде и развију сарадњу италијанских и предузетника у смедеревској регији. Такође је речено да су у Смедерево дошли да разговарају о конкретним пројектима у производњи поврћа, а фирма коју овде представљају је специјализована за снабдевање великих трговаца.

 

У Смедереву би већ од јануара требало да почне са радом канцеларија компаније СИПО, под именом СИПО-ДУНАВ, чије би се активности одвијале у три правца. Први се тиче овдашњих повртасрких производа за италијанско тржиште, а за прво време их интересује производња целера, карфиола и зелене салате. Друга активност су производи за Русију и трећа је формирање платформе за продају локалним великим трговцима.  

 

Председник Скупштине града Бранче Стојановић сматра да је ово значајан корак за пољопривреду Града Смедерева.

 

„Посебно у тренутној ситуацији која није карактеристична само за Смедерево, већ и за читаву Србију - уситњеност парцела, спорост у доношењу одговарајућих закона у вези са удруживањем, неповерење људи према задругама због неког претходног период и сл. Ово је посао на дуге стазе, који подразумева стварање поверења. Мислим да је ово неопходност за пољопривреду овог краја, како повртарску тако и воћарску производњу", рекао је Стојановић и госте замолио за стрпљење због могућности резервисаног приступа самих пољопривредника у првој години посла.

 

Он је такође нагласио да је та прва година веома важна, јер ће већ следеће године бити помака, када пољопривредни произвођачи виде да је посао известан и када се успостави поверење свих осталих актера у овом пословном ланцу.

 

Договорено је да се на локалном нивоу направи информација у вези са расположивим површинама заинтересованих произвођача за производњу поменутих повртарских култура. У наредном периоду биће организована и серија састанака по сеоским месним заједницама, у циљу информисања свих пољопривредних произвођача за овакву врсту производње и сарадње. Већ следећег петка биће организовано предавање за домаће пољопривреднике, на којем ће их еминентни стручњаци упознати са улагањима у такву врсту производње, економском исплативошћу и приносима.

 

На данашњем састанку са представницима италијанских фирми чуло се и то да постоји заинтересованост за сарадњу и у другим привредним гранама, по моделу Румуније, где је око 2.000 италијанских предузетника пребацило своје бизнисе.