Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Италијански инвеститори у Смедереву

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, са сарадницима, организовала је у четвртак пријем за представнике италијанских фирми, заинтересованих за пословну сарадњу са Смедеревом.

 

После посете смедеревске делегације Болоњи и Регији Емилија-Ромања, 18. новембра, данас је уследила прва посета Смедереву италијанских инвеститора, представника фирме Ареа Еуропа и фирме СИПО, заинтересованих да раде на подизању повртарске производње и пласмана на италијанско и руско тржиште.

 

Гости из Италије ће сутра у Смедереву одржати састанак са пољопривредним произвођачима у циљу отпочињања пословне сарадње.

 

„Очекујем да после сутрашњег састанка кренемо у релизацију овог пројекта, који може да буде врло интересантан за наше пољопривредне произвођаче, с обзиром да наше Поморавље обилује квалитетном земљом и добрим атмосферским условима. Морамо да пожуримо, инвеститор је заинтересован за овај пројекат, како би већ следећу сезону могли да искористимо за производњу и пласман наших производа. Инвеститор има обезбеђено тржиште, заинтересован је за стварање корпорације од наших малих и средњих пољопривредних произвођача који би могли да произведу квалитетне повртарске културе у потребним количинама", нагласила је градоначелница.

 

Током пријема, представник фирме Ареа Еуропа из Болоње, Марко Фоскини, захвалио се градоначелници на позиву који је уследио током боравака смедеревске делагације у Италији.

 

„Част ми је да смо позвани да дођемо у Смедерево. Посета је створила могућност за постављање пословне сарадње између италијанских и српских фирми", рекао је Фоскини и наговестио серију састанака у циљу остваривања континуиране сарадње са локалним фирмама.

 

Са италијанском делегацијом разговарало се и о стварању услова за улагање у Смедерево, не само у области пољопривреде, попут пројекта у Румунији где је око 2.000 италијанских предузетника своје фирме пребацило у ову државу. То је био разлог да Канцеларија за локални економски развој представи капацитете Града Смедерева за инвестирање.

 

Италијанска делегација током дана је посетила Регионалну привредну комору у Пожаревцу и пољопривредне произвођаче и задруге у овом крају.

 

Представници Ареа Еуропа из Болоње и заступници италијанске фирме СИПО, која се бави производњом и прерадом воћа и поврћа, одржаће састанак са пољопривредним произвођачима и фирмама које се баве производњом поврћа, у петак, 6.децембра у 9,00 сати у Пленумској сали Градске управе.

 

На састанак су позвани представници: ЗЗ Суводол, ОЗЗ Зелена башта Сараорци, Аграр комерц Скобаљ, Институт за семенску робу Смедеревска Паланка, Удружење Поморавац Велика Плана.