Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Изградња рафинерије магнет за нове инвеститоре

Градоначелник донео решење о давању земљишта у закуп за изградњу рафинерије

Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић донео је решење о давању грађевинског земљишта у закуп за изградњу рафинерије. Уговор о закупу  биће закључен уколико одборници Скупштине града дају сагласност на текст уговора.
Градоначелник је на конференцији за новинаре објавио да је донео решење о давању у закуп грађевинског земљишта у закуп. Неизграђено грађевинско земљиште даје се у закуп компанији "Цомицо Оил" на период од 99 година.

Грађевинско земљиште даје се у закуп ради изградње рафинерије за прераду сирове нафте и производњу квалитетних нафтних производа.

Закупнину у износу од 652.000.000 динара, закупац је дужан да уплати граду у року од 60 дана од дана закључења уговора о закупу.

Уговор о закупу биће закључен под условом да Скупштина града Смедерева да сагласност на текст уговора, најкасније у року од 30 дана од дана коначности уговора.

Скупштина града Смедерева донела је пре две године Одлуку о давању у дугорочни закуп на 99 година неизграђеног осталог грађевинског земљишта у државној својини, у индустријској зони у Смедереву, површине од 113 хектара 12 ари 16 метара квадратних, за изградњу рафинерије.

"Усаглашавањем текста уговора, већ наредне седмице, биће отклоњене све дилеме у вези са појединостима ове фазе преговора око изградње рафинерије у Смедереву, а да ли ће рафинерија и бити изграђе не могу да кажем", изјавио је Умичевић и додао да нова понуђена цена од стране инвеститора представља четвртину градског буџета.

Говорећи о позитивним ефектима евентуалне изградње рафинерије, Умичевић је навео да ће, поред суме од 652.000.000 динара за закуп земљишта, више од 4 милиона евра бити уплаћено за уређење градског грађевинског земљишта.

Планирано је ангажовање 2.500 људи на изградњи рафинерије и 550 стално запослених, што ће по његовим речима, створити бољи пословни амбијент, али и обезбедити повећање градског буџета.

Умичевић је оценио "да би закључивање уговора представљало поруку инвеститорима да смо град који може да прихвати овако озбиљну понуду и посао".