Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Изложба Ђорђа Станојевића у ГСУС

У Галерији савремене уметности Смедерево, у среду 3. октобра у 19 часова, биће отворена изложба слика на платну и објеката од природних материјалана Ђорђа Станојевића, под називом „Сликарство земље“.

“Веома давно, каже једна легенда, када су први људи питали земљу шта је она, онда је она одговорила да је нико и ништа, али ако је обрађујеш и узмеш у руке онда је све што желиш. У средњем веку се веровало да писање књиге, стављање слова у редове јесте орање. Ово наводим поводом једног концепта који је посвећен земљи. Сви смо ми направљени од земље на којој смо рођени и носимо све њене особине. Она, као медијум, има огромну снагу. У себи носи историју, психологију и егзистенцијалност одређеног простора. Ја сликам тај простор на коме живим у његовом тоталитету. Сликам га његовим средствима. Зато користим балегу, блато, плеву... Све оне материјале који носе животну ергономију тог простора. Када кажем сликам, подразумевам сва средства која баштини савремена уметност, од најкласичнијих до најсавременијих искустава. Избор материјала ми је од пресудне важности. Они су махом ти који у себи носе егзистенцијалност конкретног простора. Ја баштиним начин изражавања људи са ових простора. То је један начин немуштог читања земље кроз знаке урезане на оруђима и оружјима. Ми на овим просторима нисмо имали прилику да прођемо кроз класичне периоде уметности и да формирамо јасну естетику. Историја то није дозвољала.  Ратови су секли читаве генерације, чији су наследници увек почињали све из почетка. Култура, естетика и цивилизацијски нанос искустава је увек био кратког века и веома брзо нестајао у крвавим ратовима. Начин изражавања је сиров и чворноват, али веома жив. Сматрам да је једина шанса мог истраживачког рада једна неестетизирана и “некултурна” уметност. Уметност која настаје од живота који је веома суров и снажан. Он дрхти, боји се, чворноват је, али је веома виталан. Он у себи носи енергију једног дрвета које трпи сва годишња доба, које никада није савршено и технолошки исправно, али је живо и прелепо”, рекао је аутор, Ђорђе Станојевић о концепту изложбе “Сликарство земље”.

Рођен у Ваљеву 1974. Магистрирао визуелне уметности 2003. године на Факултету ликовних уметности у Београду. Своје уметничко деловање је започео као члан групе “Просопон”, 1997. године. Од тада је реализовао једанаест самосталних и бројне колективне изложбе у земљи и иностранству. Од 2000. године се бави мултимедијом. Из области визуелних уметности добитник је неколико награда, од којих издвајамо награду на југословенском бијеналу младих у Вршцу 2000. године и награду за најбољи визуелни идентитет Србије 2007. године. Ради као предавач у области ликовних уметности и савремених визуелних комуникација. Оснивач је и уметнички директор пројекта Натуре & Арт. Пише критику и есеје. Ангажован је на бројним пројектима који се везују за активизам и уметност.

Изложба ће бити отворена до 29. октобра.