Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Изложба Ере Миливојевића у Смедереву

У Галерији савремене уметности Смедерево можете да посетите изложбу Слободана Ере Миливојевића под називом Свакодневница - Концептуална историја, која ће бити отворена до 16. јула.

  

Уметник се у Галерији савремене уметности Смедерево представља у разнородним медијима. Са потпуном контролом у конципирању, како сваког рада тако и целе изложбе, уметник се трудиo да перципира и објасни виртуелни простор, електронску слику и дигитално време у различитом изразу. Почевши од класичног све до концептуалног рада он се изражава у слици, фотографији, видеу, фото инсталацији, просторној инсталацији, билборду и перформансу.

 

Галеријски простор је подељен у неколико целина са радовима који обрађују неколико егзактних тема, реализованих у различитом медију. Централни део простора чини инсталација свакодневнице његовог атељеа као и инсталација слика госта изложбе (Лав Алекса Кузмановић).

 

Сликарску окосницу изложбе чини  анализа меча (шест партија) коју је Гари Каспаров одиграо са IBM-овим компјутером Deep Blue и изгубио. На овим радовима сликарском техником Миливојевић линеарно повлачи шаховске потезе на слици-шаховској табли и тим путем графички обликује слику свих одиграних потеза. Овако добијен израз Миливојевић назива Супермат.

 

На фризу приказаних фотографија Миливојевић обрађује технолошки поступак настанка ливене скулптуре, док на фото инсталацији приказује мотиве са његовог путовања по Шведској.    

 

Слободан Ера Миливојевић је рођен 1944. године. Дипломирао је 1965. године на Школи за примењену уметност у Новом Саду. Од 1965. до 1970. године студирао на Академији ликовних уметности у Београду. Дипломирао је на одсеку за сликарство у класи проф. Стојана Ћелића 1971. године. Добитник је више награда. Његови радови налазе се у Музеју савремене уметности Београд, Музеју града Београда, Музеју савремене уметности Бања Лука и другима као и у многим приватним колекцијама. У периоду од 1969. до 2013. године узастопно остварује велики број изложби и перформанса у земљи и иностранству.

 

Миловојевић је зачетник концептуалне уметности код нас и део чувене шесторке уметника који су седамдесетих година прошлог века у галерији Студентског културног центра у Београду стварали уметност нових медија. У том периоду он је био главни протагониста и водећи представник нове уметничке праксе и уметности понашања. Периода који представља један крупан рез како у светској тако и у домаћој уметности укупне климе „великог одбијања" са краја шездесетих година.

 

Све до данас, Ера Миливојевић је задржао уметнички квалитет, концепцијску утемељеност и верност авангардној ексклузивности и као такав отворио пут генерацијама млађих уметника који се данас у већини случајева управо изражавају на овакав начин.