Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Изложба Горана Деспотовског

У Галерији савремене уметности Смедерево у уторак је отворена изложба Горана Деспотовског на тему Social (социјалан).

 

Серију радова Social (социјалан) чине принтови и инсталације које указују на персонификацију споменика, сугеришући на сећање. Ове оживљене бестелесне форме, произашле из времена у коме смо живели, представљају утваре генерацијских и судбинских токова живота. Приказују огољеног човека односно аспекте живота индивидуе услед друштвених утицаја.

 

У радовима Rumors (гласине), Face (лица), Talks (разговори), Erased (избрисан), (социјалан), Selection (селекција) и сл. доминира црна густа флека, сенка, обрис, безлични портрет, клонирана бестелесна фигура, апстраховани облик или нешто слично. Стога, затечено стање остављеног, пресавијеног или пак одевеног сакоа, огољених портрета и бачених форми, говори о елементарној напуштености и губитку индивидуалности.

 

Горан Деспотовски (1972) дипломирао је сликарство 1999. године на Академији уметности у Новом Саду. Постдипломске студије завршио је 2003. године на истој академији. Члан је УЛУС-а и УЛУВ-а од 1999. године. Излагао је на тридесет осам самосталних и више колективних изложби у земљи и иностранству. Више пута је награђиван. Аутор је пројекта Разлике и пројекта Слика, Академије уметности у Новом Саду. Од 2004. године запослен је на Академији уметности у Новом Саду, а од 2009. године ради као доцент на Катедри за сликарство.

 

Изложба ће бити отворена до 14. октобра.