ГИЗ у посети Смедеревској тврђави Градоначелница симоболично уручила кључеве хале Санација крова Музеја Дечја недеља Јесењи сајам цвећа, меда, зимнице и вина


Изложба академика Душана Оташевића

Поводом Дана града Смедерева у Галерији савремене уметности Смедерево у четвртак, 21. новембра у 19,00 часова биће отворена изложба нашег великог уметника, академика Душана Оташевића.

 

Уметник ће се представити великим бројем радова, просторним објектима, сликама-предметима, мапом графика и видео радом ретроспективног карактера.

 

Изложба ће се тематски састојати од два сегмента: уметнички део, односно промишљање самог аутора на ову тему и ангажовани део. Кроз оба сегмента упознаћемо разноврсне ставове уметника, у једном специфичном језику и медију, као и разнородне могућностима тумачења у домену провокације, ироније, духовитости или, једноставно, неутралне присутности.

 

Душан Оташевић (1940) је рођен у Београду. Дипломирао на Академији ликовних уметности у Београду 1966.године. у класи професорке Љубице Сокић. Члан УЛУС-а од 1967.године. Предавао на Академији лепих уметности. Дописни члан Српске академије наука и уметности од 2003.године, а редовни од 2009. године. Приредио је преко тридесет самосталних изложби (Београд, Бреса, Скопље, Тибинген, Дубровник, Сарајево, Осијек, Суботица, Загреб, Подгорица, Нови Сад итд.) и учествовао на многим колективним изложбама у земљи и иностранству. У галерији САНУ, чији је данас управник, 1995. године, као добитник награде из фонда "Иван Табаковић", приређује велику изложбу. У Музеју савремене уметности у Београду приређена му је ретроспективна изложба 2003. године.

 Добитник је бројних значајних награда и признања( Политикина награда из Фонда "Иван Табаковић" (САНУ) за изложбу у Галерији Себастијан, 1992; награда за сликарство  на Октобарском салону, 1993; награда града Чачка на XVIII Mеморијалу Надежде Петровић, 1994; награда " Мића Поповић" за изложбу Аријаднин конац у Галерији Хаос и Галерији Санта Марија и мултимедијални пројекат у Галерији " Олга Петров", 2000; награда УЛУС-а, 2001; награда " Сава Шумановић", 2002; награда Вукове задужбине и награда града Београда, 2004; награда "Милан Коњовић", 2010). Живи и ради у Београду.

 

Изложба Душана Оташевића биће отворена до петка, 29. новембра.