Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Изложба цртежа уметнице из Смедерева

 У Галерији савремене уметности Смедерево у уторак увече је отворена изложба цртежа Иване Аранђеловић „Процеси и организми" и трајаће до 4.марта.

 Уметница у Смедереву представља серију цртежа у оквиру теме којом се уметница већ дуже време бави. Реч је о „визуелизацији бола кроз процесе" која се заснива на интроспективној нарацији и визуелизацији кроз различите типове бола и догађаја који тај бол прате, било да су прошлост, садашњост или пројектована будућност.

 Основна тема којом се уметница бави је централни организам који је пропраћен организмом #1, #2 и #3. Централни организам представаљају цртежи на платну димензија

120 x 100 цм, док цртежи на папиру димензија 72 x 64 цм представљају „визуелизацију бола".

  „Организам #1 је процес: бол плућа који је пропраћен звуком дисања акутног шума. Организам #2 је процес: бол срца који ће бити пропраћен звуком куцања срца или срчаним шумовима. Организам #3 је процес: једноминутне месечне мигрене, рад се састоји од 30 цртежа на платну димензија 15 x 15 цм и приказује сваки дан у једном месецу у коме се догађају једноминутне мигрене. Посматрањем  Нетерове анатомије развила сам медицински илустративни језик којим сам се служила у реду. Ни један искоришћени тантрички или медицински елемент није представљен у свом извору већ је примењен кроз тематику коју прати", наводи ауторка Ивана Аранђеловић.

 Ивана Аранђеловић је рођена 1988. у Смедереву. Завршила је Средњу школу за дизајн, смер ликовни техничар у Новом Саду 2007. године. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, смер графика, у класи професора Слободана Кнежевића 2011. године. На истој Академији, исте године уписује мастер студије из цртања у класи професора Вишње Петровић.

 До сада је организовала две самосталне и једанаест колективних изложби. Освојила награду на XV Бијеналу студентског цртежа Србије 2009. године.

 Изложба у Смедереву биће отворена до 4.марта 2013.године.