Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Изложба фотографија - Језава, река које нема

Поводом обележавања Дана града Смедерева, заменик градоначелника Бојан Теофиловић у Историјском архиву отворио је изложбу фотографија „Језава, река које нема“ аутора Радослава Жике Ранисављевића.

Oвом изложбом прослављамо и 60 година уметничког и документарног рада нашег Жике Ранисављевића, рекао је на отварању изложбе директор Историјског архива, Томислав Стевановић.

„Језава је река која је најзаслужнија што се тврђава овде налази. Дунав је северна граница Деспотовине и да није било Језаве у залеђу, тврђаве овде не би било. Та река је имала троструко значење – напајала је плодно Годоминско поље и сва села кроз која је пролазила, својом рибом хранила је становништво и квасила је зидове древне Смедеревске тврђаве. Да немамо ових фотографија, били бисмо веома ускраћени. Ово је документација о реци која је некада постојала, пре него што смо одлучили да не постоји а њени делови да постану сметлиште“, казао је Стевановић.

Отварајући изложбу, заменик градоначелника, Бојан Теофиловић је честитао Радославу Жики Ранисављевићу на фотографијама и овој изложби.

„Он је човек инспирације, човек надахнућа који је кроз реку Језава пробудио у нама многобројна осећања – сете, али и осећења радости и проглашавам ову изложбу отвореном“, рекао је Теофиловић.

Аутор изложбе захвалио се Градској управи у Смедереву која је, како је рекао, имала разумевања за ове фотографије, које су део низа у приказивању нашег старог Смедерева.

Најстарија фотографија на изложби направљена је далеке 1957. године.