Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Изложба фотографија -Време смрти и разоноде-

У Галерији савремене уметности Смедерево у уторак увече је отворена изложба
дигиталних принтова Лидије Маринков Павловић „Време смрти и разоноде“.


У Галерији савремене уметности Смедерево уметница је изложила 12 штампаних фотографија на платну димензија 90x90 цм и 12 кашираних фотографија димензија 30x30 цм.

Мањи радови представљају циклус познатих фотографија из живота Јосипа Броза Тита и његове супруге Јованке Броз, док се на већима виде кадрови „тихог пејзажа са траговима људског одсуства“. На њима све указује на лежерну шетњу природом без наговештаја одстрела, што нам се сервира већ у следећој серији мртвих животиња у пејзажу.

На овим фотографијама је дошло до интервенције брисања мотива људске фигуре, осим на једној где је уместо животиње (жртве) остао капут од исте и то на леђима Јованке Броз.

„Брисање поменутих мотива на слици и фотомонтажа, коју нам омогућава сам медиј фотографије, упућују на широко поље манипулација једног времена, али и грађење једног мита. Данас се ови радови могу тумачити као „постјугословенска стварност након брисања мита. Његовом разградњом остају само „контексти“, полигони обрисане историје на којима ће се касније градити нове митологије“, рекла је мр Наташа Радосављевић Кузмановић, кустос.

Лидија Маринков Павловић рођена је 1972. у Зрењанину. Магистрирала је 2001. године на Академији уметности у Новом Саду, на одсеку за сликарство. Члан је УЛУВ-а и УЛУС-а.
Излагала је на 15 самосталних и на више од 70 колективних изложби у земљи и иностранству.

Уметница је више пута награђивана за радове из области сликарства и проширених медија. Запослена на Академији уметности у Новом Саду у звању доценткиње на предмету сликарство.

Изложба дигиталних принтова Лидије Маринков Павловић „Време смрти и разоноде“ биће отворена до 14.децембра.