Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Изложба поводом Дана града Смедерева

Музеј у Смедереву и Народна библиотека Смедерево, поводом Дана града Смедерева, организоваће у среду 20. новембра у 13 часова у првој сали основне изложбене поставке Музеја у Смедереву изложбу под називом Димитрије Давидовић.

 

Изложба се приређује у част Димитрија Давидовића, утемељивача модерног српског новинарства, књижевника, публицисте, политичара и дипломате, а у склопу свечаности којима се обележава Дан града Смедерева.

Ове године навршава се 245 година од појаве првог српског листа у Венецији, 200 година од изласка првог броја Новина Сербских које је у Бечу покренуо Димитрије Давидовић и 175 година од његове смрти. Тим поводом је 2013. година проглашена Годином Димитрија Давидовића и модерног новинарства.

Изложба је подељена у неколико сегмената: од општег карактера, који представља својеврстан преглед културне историје Крагујевца од 1818. до 1841. године, преко сегмента у оквиру којег су изложени хронолошким редом најважнији подаци из биографије Димитрија Давидовића, до периодичних публикација које је издавао Димитрије Давидовић, рада Државне штампарије (типографије) у Крагујевцу (1833-1835) и покретања Новина србских 1834. године. Последња пета целина посвећена је савременицима Димитрија Давидовића.

Приређивачи изложбе су Историјски архив Шумадије Крагујевац, Народна библиотека „Вук Караџић" Крагујевац и Народни музеј Крагујевац, а аутори изложбе су: Горан Милосављевић, Марко Миливојевић и Гордана Вучковић.

 

Изложба ће бити отворена до 2. децембра 2013, а улаз је слободан.