Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Извор живе речи

У суботу је у Коларима одржана традиционална Смотра литерарног стваралаштва под називом „Извор живе речи".

Жири у саставу Весна Николић, професор српског језика и књижевности, Мошо Одаловић, песник и Драган Мрдаковић, директор Народне библиотеке у Смедереву, за свеукупног победника у категорији поезије прогласио је Викторију Мишељић, ученицу осмог разреда у ОШ „Цар Константин" из Ниша, за песму „Траг у времену" по којој је назван и овогодишњи зборник смотре. 

Најбоље прозно дело написала је Анђела Младеновић, ученица ОШ „Димитрије Давидовић" из Смедерева,  а прича се зове „За време великог одмора".

Школа која је због највећег броја награђених ученика на овогодишњој смотри проглашена за свеукупног победника је ОШ „Арчибалд Рајс" из Београда.

Иначе, прва смотра литерарног стваралаштва, "Извор живе речи", одржана је у Коларима 28. маја 1973. године. Иницијатори ове манифестације у то време били су Александар Данков, професор српског језика, Милан Димитријевић, директор школе, Милорад Миљковић, председник Савета Дома културе и Ристо Василевски, књижевник из Смедерева.

У почетку, такмичење је било општинског карактера, да би веома брзо прерасло у републичко, савезно, а затим и међународно. Тих давних година, гости Смотре били су дечји писци из Бугарске, Јерменије, Кине, али и наши најпознатији песници и глумци: Мира Алечковић, Љубивоје Ршумовић, Драган Лукић, Добрица Ерић, Драган Лаковић, Јелена Жигон...

Сви награђени радови из области прозе и поезије увек се штампају у посебном зборнику.