Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Јавни радови у Смедереву и ове године

Из буџета Републике Србије, ове године, јавни радови биће финансирани у износу од 750 милиона динара и том мером активне политике запошљавања требало би да се упосли око 5 000 људи у Србији. Јавни радови биће организовани у области социјално-хуманитарних и културних делатности, одржавање јавне инфраструктуре и заштиту животне средине.
        Поводом објављивања Јавног конкурса за организовање спровођења јавних радова, Национална служба за запошљавање, филијала у Смедереву, организовала је у уторак, 23. фебруара, презентацију услова конкурса представницима јавних предузећа, удружења и других потенцијалних корисника ових средстава.

       Присутнима се најпре обратио градоначелник, Предраг Умичевић.
“Држава Србија покушава да на разне начине мотивише, и кроз јавне радове, преко јавног сектора  омогући стварање одређених радних места, покрене радове да би се новац, како то пословни људи кажу, завртео на тржишту и вишеструко променио своје власнике”, рекао је Умичевић додајући да ти јавни радови треба да се искористе за оно што јавни сектор, јавна предузећа, установе и Градска управа, не могу самостално својим капацитетима да одраде. “Уједно, за последицу ћемо имати стварање одређених радних места”, истакао је градоначелник Смедерева.
       Говорећи о условима Конкурса, Драгослав Милановић, руководилац групе за предузетништво НСЗ - филијала у Смедереву, навео је да је прошле године са 32 милиона динара финансирано 7 јавних радова при чему је било упослено 177 лица. У Смедереву  су шестомесечни јавни радови изведени у ЈКП Водовод, у вредности од 6,5 милиона динара, у истом износу у ПУ Наша радост, а финансирана су и радови на заштити Шалиначког луга и чишћењу шалиначког канала.
      Милановић је истакао да ће у 2010. години кроз јавни рад бити финансиране зараде запослених у висини од 16.000 динара за први и други степен, 18.000 динара за трећи и четврти, 20.000 за пети и шести и 22.000 динара за седми степен образовања.Реч је о нето заради плус остали доприноси. Биће финансиран превоз до места извођења радова.( У случају да извођач радова самостално обезбеђује превоз, покрива се 50% трошкова ).  На то треба додати и 1.500 динара по запосленом месечно за извођење хуманитарних и културних делатности, односно по 3.500 динара по запосленом уколико се радови изводе у области одржавања инфраструктуре и заштите животне средине.
       Од укупног износа, 70 % исплаћује се одмах по закључивању Уговора. Преосталих 30 процената средстава биће исплаћено након што се обиласком терена утврди да је посао ваљано завршен, истакао је Милановић..