Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Једина понуда Комико Оил

Амерички конзорцијум "Комико оил" једини је доставио конкурсну документацију  за изградњу рафинерије нафте уоил“ је понудио 285.990.575 динара за закуп 113 хектара земљишта за изградњу рафинерије нафте у Смедереву. Тај конзорцијум је већ са Смедеревом потписао меморандум о разумевању за градњу рафинерије нафте, укупна вредност инвестиције процењена на око 250 милиона долара.

    Радомир Радивојевић, заменик генералног директора "Комико оила" најавио је да би изградња те рафинерије могла да започне већ у септембру ове године. Он је рекао да ће "Комико оил" у наредном периоду сачекати усвајање плана детаљне регулације, после чега ће са градом Смедеревом потписати уговор о условима закупа земљишта.

    Он је истакао да је то пројекат, која ће бити изградјен потпуно новом технологијом и да ће та рафинерија испунити све стандарде у погледу заштите животне средине, прописане законима Србије и ЕУ.

    "Планирано је да у рафинерији нафте у Смедереву буде, по завршетку њене изградње запослено око 700 људи, а на самој изградњи рафинерије радиће око две хиљаде радника“, најавио је Радивојевић и додао да ће рафинерија бити оријентисани ка извозу, као и ка снабдевању домаћег тржишта нафтним дериватима.

    Милијана Новаковић, начелник Градске управе Смедерева 
истакла је да је "Комико оил" граду Смедереву понудио и друге погодности, као што су донација буџету града Смедерева од 250 хиљада америчких долара и да тај конзорцијум о свом трошку изгради објекат површине од око 350 метара квадратних за потребе деце ометене у развоју.

    Тај конзорцијум је граду Смедереву понудио да финасира и прелазак свих возила јавног саобраћаја и јавних предузећа у том граду да користе течни нафтни гас, као и да замене горионике у свих 12 котларница у Смедереву како би оне уместо мазута, могле да користе гас.

    Новаковићева, је подсетила да су сва предузећа, заинтересована за изградњу рафинерије нафте у Смедереву, имала рок до данас да доставе конкурсну документацију на основу огласа, коју је објавио град Смедерево.

    Након отварања понуда, Комисија треба да размотри да ли су испуњени сви услови, да ли понуда садржи све елементе који су предвидјени огласом и након усвајања планског акта за изградњу рафинерије, на основу предлога Комисије, градоначелник Предраг Умичевић изабраће најбољег понуђача.

    О закључивању Уговора о закупу са тим предузећем, треба да одлуче одборници Скупштине града, на првој наредној седници Градске скупштине, која још није заказана.

    Скупштина Смедерева у септембру прошле године донела одлуку о давању у закуп градјевинског земљишта за потребе изградње рафинерије. Том приликом градоначелнику Смедерева дато је у надлежност да формира Комисију која ће расписати оглас за давање земљишта у закуп.

Овде можете преузети презентацију Comico Oil d.o.o.