Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Јелена Мило, овде и сад

У Галерији савремене уметности Смедерево, у уторак у 19 часова, биће отворена изложба Јелене Мило, под називом Јелена Мило, овде и сад.

Уметница се представља инсталацијом од 60 радова малог формата (30x30цм) и 3 велика рада, најавила је кустос, мр Наташа Радосављевић Кузмановић.

„Сваки од представљених радова се бави пејзажом, тачније сегментом, кадрираним тако да оставља утисак потпуне бесконачности. Односно, пејзажом постављеним тако да га перципирамо само као сегмент целине која се отвара око нас. Не постоји ограничење ни за простор ни за време, она „диже вео између простора и времена“ управо просторима који поседују вертикалну структуру уздизања ка још ширим и већим. Све ово постиже посебним техникама, хоризонталним, вертикалним и дијагоналним потезима извођења, који имају за циљ произвиђење специфичне атмосфере измаглице која сугерише пробијање светла кроз таму. Означено пробијање светла може се десити кроз сенку брда или дубину леденог кањона, кроз шуму, облак или неки нови знак природе. У свом целокупном садржају, приказани радови показују, кроз језик пејзажа, поигравање алегоријама живота и смрти, али са снажниим утиском који оставља простора за победу живота овде и сада.“

Уметница је рођена у Београду 1979. Студије уметности на Kunstakademie Dizeldorf похађала у периоду од 1999. до 2004. у класи професорке Магдалене Јетелове. Гост студент на Kunst Hochschule fur Medien Keln од 2002. до 2003. Именована за Meisterschulerin 2004. године. Члан је УЛУС-а Србије и IgBKn Немачке.

Добитница је награда: Peek & Cloppenburg за младе (Дизелдорф, 2004) и Open October-Galerie Out In (Торонто).

До сада је остварила десет самосталних и двадесетједну групну изложбу у земљи и иностранству. Учествовала на осам Видео Фестивала.

Изложба Јелене Мило биће отворена до 18. новембра.