Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Јубиларне 25. Смедеревске светосавске свечаности

Свечана академија поводом јубиларних, 25. Смедеревских светосавских свечаности, одржана је у недељу у Центру за културу, у оквиру које су уручене традиционалне награде - Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих.

  

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, уручила је награде добитницима и присутнима пожелела да живе у духу Светосавља, у слози, љубави и заједништву и са више позитивне енергије.

 

Беседник на Свечаној академији је био Протојереј ставрофор др Драгомир Сандо, професор Богословског факултета Универзитета у Београду, а у музичком делу програма наступио је Црквени хор "Слога", који ради при храму Светога Ђорђа у Смедереву, ученици Музичке школе "Коста Манојловић", полазници Студија балета Центра за културу и хор "Кир Стефан Србин".

 

У овогодишњим Светосавским свечаностима учествују школе и установе културе, под покровитељством града Смедерева, а домаћин Светосавских свечаности је Регионални Центар за професионални развој запослених у образовању.

 

Добитник Светосавске повеље за 2013.годину је

 

            Момир Моша Милановић, музичар- контрабасиста, рођен 1931.године у Селевцу. Основну и средњу школу завршио је у Смедереву, Средњу музичку школу "Мокрањац" у Београду, студирао на Природно математичком факултету у Београду. Музиком је почео да се бави од своје ране младости, тако да је по одласку у Београд на студије постао члан оркестра АКУД "Бранко Крсмановић" са којим је наступао по целом свету. Касније је свирао у свим оркестрима и ансамблима при Радио-телевизији Београд.

            Један је од музичара који су снимили највећи број трајних снимака за потребе РТБ-а са најпознатијим певачким именима од Вулета Јевтића, Радмиле Димић, Предрага Цунета Гојковића, Силване Арменулић до Томе Здравковића. Свирао је на скоро свим фестивалима народне музике код нас, али и на бројним фестивалима у иностранству, џез фестивали у Паризу, Штудгарту, Хамбургу, Копенхагену, као и са Едит Пјаф и Шарлом Азнавуром.

            Један је од великих донатора Српске православне цркве (обнова и изградња Цркве у Петријеву, Цркве Св.Ђорђа у Смедереву, Цркве Св. Луке на Царини...). Био је председник Удружења естрадних уметника Београда. Сада је стални члан Академије сценско-музичких уметности Србије.

Добитник је више изузетних признања: Златни микрофон Радио Београда, Естрадне награде града Београда, Естрадне награде Републике Србије и Естрадне награде Југославије, Повеље Џез удружења, неколико повеља Црвеног крста у знак захвалности за учешће на хуманитарним манифестацијама, а одликован је и Орденом рада СФРЈ.

Отац је двојице синова који су такође музичари - врхунски уметници.

 

Добитници Награде за стваралаштво младих за 2013.годину су:

 

            Соња Младеновић, свршени студент Медицинског факултета у Београду, рођена је 11.5.1988. године у Смедереву. Један је од најбољих студената са просеком 9,89. Проглашена за најбољег студента друге, четврте и пете године Медицинског факултета Универзитета у Београду.

 

            Биљана Ђурић, свршени студент Медицинског факултета у Београду, рођена  је 1988. године у Смедереву. Била је стипендиста Фонда за младе таленте општине Смедерево. Један је од најбољих студената Медицинског факултета Универзитета у Београду са просеком 9,89. Током студија била је члан Центра за стручни и научно-истраживачки рад студената и дугогодишњи демонстратор на предмету Медицинска физиологија. Сада је на докторским студијама на истом факултету, модул "Физиолошке науке" који ће јој омогућити да настави даљи научно-истраживачки развој.