Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Јубиларне 25. Смедеревске светосавске свечаности

Свечана академија поводом јубиларних, 25. Смедеревских светосавских свечаности, одржана је у недељу у Центру за културу, у оквиру које су уручене традиционалне награде - Светосавска повеља и Награда за стваралаштво младих.

  

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, уручила је награде добитницима и присутнима пожелела да живе у духу Светосавља, у слози, љубави и заједништву и са више позитивне енергије.

 

Беседник на Свечаној академији је био Протојереј ставрофор др Драгомир Сандо, професор Богословског факултета Универзитета у Београду, а у музичком делу програма наступио је Црквени хор "Слога", који ради при храму Светога Ђорђа у Смедереву, ученици Музичке школе "Коста Манојловић", полазници Студија балета Центра за културу и хор "Кир Стефан Србин".

 

У овогодишњим Светосавским свечаностима учествују школе и установе културе, под покровитељством града Смедерева, а домаћин Светосавских свечаности је Регионални Центар за професионални развој запослених у образовању.

 

Добитник Светосавске повеље за 2013.годину је

 

            Момир Моша Милановић, музичар- контрабасиста, рођен 1931.године у Селевцу. Основну и средњу школу завршио је у Смедереву, Средњу музичку школу "Мокрањац" у Београду, студирао на Природно математичком факултету у Београду. Музиком је почео да се бави од своје ране младости, тако да је по одласку у Београд на студије постао члан оркестра АКУД "Бранко Крсмановић" са којим је наступао по целом свету. Касније је свирао у свим оркестрима и ансамблима при Радио-телевизији Београд.

            Један је од музичара који су снимили највећи број трајних снимака за потребе РТБ-а са најпознатијим певачким именима од Вулета Јевтића, Радмиле Димић, Предрага Цунета Гојковића, Силване Арменулић до Томе Здравковића. Свирао је на скоро свим фестивалима народне музике код нас, али и на бројним фестивалима у иностранству, џез фестивали у Паризу, Штудгарту, Хамбургу, Копенхагену, као и са Едит Пјаф и Шарлом Азнавуром.

            Један је од великих донатора Српске православне цркве (обнова и изградња Цркве у Петријеву, Цркве Св.Ђорђа у Смедереву, Цркве Св. Луке на Царини...). Био је председник Удружења естрадних уметника Београда. Сада је стални члан Академије сценско-музичких уметности Србије.

Добитник је више изузетних признања: Златни микрофон Радио Београда, Естрадне награде града Београда, Естрадне награде Републике Србије и Естрадне награде Југославије, Повеље Џез удружења, неколико повеља Црвеног крста у знак захвалности за учешће на хуманитарним манифестацијама, а одликован је и Орденом рада СФРЈ.

Отац је двојице синова који су такође музичари - врхунски уметници.

 

Добитници Награде за стваралаштво младих за 2013.годину су:

 

            Соња Младеновић, свршени студент Медицинског факултета у Београду, рођена је 11.5.1988. године у Смедереву. Један је од најбољих студената са просеком 9,89. Проглашена за најбољег студента друге, четврте и пете године Медицинског факултета Универзитета у Београду.

 

            Биљана Ђурић, свршени студент Медицинског факултета у Београду, рођена  је 1988. године у Смедереву. Била је стипендиста Фонда за младе таленте општине Смедерево. Један је од најбољих студената Медицинског факултета Универзитета у Београду са просеком 9,89. Током студија била је члан Центра за стручни и научно-истраживачки рад студената и дугогодишњи демонстратор на предмету Медицинска физиологија. Сада је на докторским студијама на истом факултету, модул "Физиолошке науке" који ће јој омогућити да настави даљи научно-истраживачки развој.