Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Јубиларни, 30.Нушићеви дани од 12.до 25.априла

Јубиларни, 30.Нушићеви дани биће одржани од 12.до 25.априла, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

Програм ће ове године чинити неколико целина, а у главном фестивалском програму биће одигране најновије продукције различитих читања Нушићевих дела, као и комедије на Нушићевом трагу, укупно седам комедиографских остварења, према избору селекторке проф.др Драгане Чолић Биљановски.

Манифестацију 30.Нушићеви дани отвориће 15.априла градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, након чега ће, у оквиру циклуса Нушићеви лауреати, кабаретско вече извести глумица Љиљана Стјепановић, добитница Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару за 2009.годину.

Фестивалски програм, који почиње 19.априла, отвориће својом беседом Душан Ковачевић, драмски писац из Београда, а у званичној конкуренцији биће ЈДП са Сумњивим лицем, у режији Јагоша Марковића, Сцена Бојан Ступица и ФДУ (копродукција) са Покојником у режији Игора Вука Торбице, Народно позориште Ниш са Светом, у режији Милице Краљ, Народно позориште Ужице са Народним послаником, у режији Славенка Салетовића, Звездара Театар и Агенција Аве Сербиа (копродукција) са представом Сокин и Босина Милице Константиновић, у режији Југа Радивојевића, Шабачко позориште са представом Жељка Хубача Отмица и вазнесење Јулијане К, у режији Жељка Хубача и копродукција Звездара Театра и агенција Импресарио и Цотона са комадом Чорба од канаринца, у режији Сташе Копривице.

У оквиру пратећег програма, у кафани Дарданели, биће представљен добитник награде Бранислав Нушић на 33.конкурсу Удружења драмских писаца Србије за најбољи текст.

У истом простору организоваће се и традиционални сусрет Цинцарских друштава општине Стари град из Београда и Града Смедерева, а биће приређено и вече афористичара посвећено Браниславу Нушићу.

Данашњој конференцији за новинаре у кафани Дарданели, у смедеревском Центру за културу, присуствовали су и овогодишњи добитници Нушићевих награда за животно дело глумцу комичару и редитељу за поставке дела Бранислава Нушића и савремено читање старе и нове драмске класике, Горица Поповић и Југ Радивојевић.