Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Кинески песник Џао Лихонг добитник награде Златни кључ Смедерева

Овогодишњи добитник награде Златни кључ Смедерева за 2013. годину  је кинески песник Џао Лихонг "значајна фигура књижевног живота ове велике земље", саопштено је данас на изузетно посећеној конференцији за новинаре у Клубу књижевника Србије у Београду.

 

Награда ће овогодишњем добитнику бити уручена 16. октобра, на свечаном отварању 44. Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен.

 

Председник Организационог одбора Међународног фестивала поезије и председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, поздравио је присутне представнике медија и изразио наду да ће Смедерево, стара српска престоница, бити добар домаћин светским песницима и по 44. пут.

 

„Чинимо напоре да и у овим тешкима годинама задржимо ниво претходних манифестација. Надамо се да ћемо и наредних година наставити традицију, са жељом да Смедерево буде престоница песништва и надаље", поручио је Стојановић.

 

Стојановић најавио је да ће награда, која се састоји од позлаћене копије кључа тврђаве средњевековног Смедерева, објављивања двојезичне књиге изабраних песама и новчаног износа, бити уручена овогодишњем добитнику на 44. Смедеревској песничкој јесени, која ће се одржати од 14. до 18. октобра у Смедереву.

 

О добитнику награде, која на симболичан начин везује историју Смедерева, средњевековни град, тврђаву са савременим временом и песништвом, према речима председника Одбора за доделу награде, Драгана Драгојловића, није било тешко одлучити.

 

У земљи која има милион песника, 61-годишњи Џао Лихонг један је од најдаровитијих песника и писаца. Објавио је 70 песничких, прозних и других књига за које је добио више књижевних награда. Преведене су на неколико језика.

 

Његово дело извршило је утицај на многе младе кинеске писце и укључено је у наставне планове у школама. Књиге су му преведене на неколико страних језика. Директор је Савета кинеских писаца у Пекингу и потпредседник је Савета писаца у Шангају

 

Награду Златни кључ Смедерева, овогодишњи лауреат је добио за књигу „Брод за небо" објављену у Ирској 2010. године. Ова књига у преводу Драгојловића биће објављена на српском, у едицији добитника награде Златни кључ Смедерева.

 

Одбор за доделу Златног кључа Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен за 2013. годину, одлуку је донео једногласно. Лихонг је други кинески песник који је добио награду Златни кључ Смедерева.

 

Златни кључ Смедерева је књижевна награда која се додељује у оквиру Смедеревске песничке јесени за животно дело песника из целог света. Једна је од престижних награда која се у Србији додељује за поезију и од међународног је угледа и значаја.