Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Књига о смедеревским рибарима


Народна библиотека Смедерево  представиће у среду, 11. децембра у 19 часова књигу о смедеревским рибарима Алас нема три осмице, нашег суграђанина Николе Тасића Цалета.

 

У издању Народне библиотеке Смедерево из штампе је изашла Књига о смедеревским рибарима, аутора Николе Тасића - Цалета, сина једног од најстаријих Смедеревских рибара, легендарног Драгослава Тасића - Драге Цалиона, односно „Доктор Цалета" како су га Смедеревци звали.

 

Књига нам, по први пут, доноси систематизовану историју рибарства у Смедереву, од најстаријих записаних смедеревских рибара из XIX века до данашњих дана. Њену посебну вредност чине до сада необјављене фотографије и документи, списак и опис рибарских алата, мали кувар јела од рибе која се спремају у нашем крају, списак метова - места на којима аласи лове, али и списак надимака којима су се аласи ословљавали и по којима су били познати.

 

Књигa се може читати не само као монографија, што у основи јесте, већ и као роман-река, као узбудљиво литерарно штиво које буди носталгична сећања свих који су животом, и судбински, везани за Дунав о Смедерево.

 

Никола Тасић је у стварање ове књиге уложио громан истраживачки рад. Оскудна писана грађа није пружала довољно важних података па је аутор до њих долазио разговорима са аласима и њиховим потомцима, што јој даје посебну аутентичност. Захваљујући томе од заборава ће бити сачувани многи наши суграђани којима је Дунав био и њива, и фабрика, и канцеларија...

 

О књизи ће говорити: издавач Драган Мрдаковић, рецензент Јовица Тишма, етнолог Гордана Милетић, и аутор, а у представљању ће учествовати и Душан Николић - Дуле Муренце, настарији смедеревски рибар, Сава Станковић - Ташита, рибар и веслач, и др Влада Тодоровић, пријатељ рибара и заљубљеник у Дунав.