Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Комисија за жртве комунистичких власти

СМЕДЕРЕВО, 28. јуна 2010. (Бета) - У Смедереву је формирана Градска комисија која треба да истражи и евидентира број стрељаних на реци Језави и места на којима су сахрањене Жртве комунистичких власти, речено је данас агенцији Бета.

Формирање Комисије предложио је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.

"Мислим да је ово частан задатак. Први пут, када Комисија заврши рад, објавићемо имена жртава. Чинимо то из поштовања према жртвама и њиховим потомцима. Процењујемо да је на стратишту остало више од 480 жртава", рекао је за агенцију Бета директор Историјског
архива Смедерева Томислав Стевановић.

Према његовим речима, жртве убијене од септембра 1944. године, закопане су на дну језавског насипа и у Топољару, где је сада фабрика Желвоз.

Стевановић је додао да задатак Комисије није да истражује "ко је крив, зашто је крив, да ли су жртве криве или невине, ко је коме припадао".

"Све то радимо да би имена жртава била упамћена и да се тако нешто никада више не понови", рекао је он и додао да ће Смедерево, прво у Србији, објавити "књигу помирења" о жртвама којих је било на свим странама: у партизанима, добровољцима, четницима, љотићевцима, недићевцима и међу невиним становницима града.

Комисији ће председавати Стевановић, а у њој ће бити и директор Института за савремену историју Момчило Павловић са сарадницима Срђаном Цветковићем и Немањом Девићем, као и представници Смедерева Србислав Девић и Славиша Перић.

Према појединим сведочењима, ноћна стрељања у Смедереву почела су 17. октобра 1944. и трајала до половине новембра те године.

Српска православна црква почетком 90-тих одржала је први помен стрељаним на Језави и у молитвама поменула око 450 имена.