Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Коначну одлуку доноси Влада Републике Србије

У Пленумској сали ГУ Смедерево, одржана је конференција за новинаре. Представницима седме силе, први се обратио градоначелник Смедерева Предраг Умичевић:

Ових дана у медијима и јавности Смедерево једноставно је постала незаобилазна тема могуће изградње рафинерије у Смедереву. Задњих неколико месеци је ово питање врло присутно у јавности, у неколико аспеката. Први аспект била је вредност инвестиције. Сви се јако добро сећамо да је на седници Скупштине, у септембру 2009. године доста тога речено- да је инвестиција вредна преко 250 милиона долара, што представља суму која ће се уложити у саму изградњу. Да постоји заинтересован инвеститор као конзорцијум који представља три америчке компаније које желе да изграде рафинерију на простору Балкана, без обзира да ли је то у Србији или Хрватској.  

Умичевић је нагласио да је на седници Скупштине речено и да су постојале две битне ствари, одлука о издавању земљишта у закуп, коју је Скупштина изгласала и одлука о изради Плана детаљне регулације, коју је по закону донео управо градоначелник. Пошто није било земљишта у власништву, град се обратио Влади Републике Србије и добио у власништво за закуп. У међувремену је ступио на снагу нови Закон о планирању и изградњи који је донео неке новине, по којима је ПДР који је рађен по старом закону стављен ван снаге, а започете су активности по новом Закону о планирању и изградњи јер је тако тражило Министарство заштите животне средине и просторног планирања.

Новинарима се затим обратио Драган Крстић, начелник Одељења за урбанизам, који је новинарима појаснио смернице Министарства, на основу којих је град Смедереви поступа, па је тако наложено граду да се изради Просторни план посебне намене који доноси Влада на предлог Министарства. Просторни план посебне намене ће урадити Влада Републике Србије.

Ненад Крчум, директор Дирекције за изградњу, нагласио је да су Дирекција и Сектор за урбанизам урадили већину планске документације коа је по претходном Закону о планирању и изградњи била неопходна како би дошло до реализације ове инвестиције на одређеној локацији. По новом Закону, ово је објекат за који , од почетка до краја, све Одлуке издаје надлежно Министарство, у овом случају Министарство животне средине и просторног планирања. Ниво важности овог објекта превазилазе оквире стручности Сектора за урбанизам, Дирекције за изградњу, јер се ради о поручју посебне намене, тј. ослања се на Коридор 7. Ништа се у том коридору не сме дешавати, а да нема потпуну валоризацију економске ,еколошке и димензије интеграција у постојећу међународну саобраћајну инфраструктуру. Важност  те инвестиције и тог објекта и , наравно, слово Закона о коме је господин Крстић говорио, предлажу да се даља процедура настави у складу са израдом Плана за подручје посебне намене- нагласио је Крчум.

План ће бити доступан јавности , тако да ће сви који то буду желели моћи да искажу своје мишљење.

Због важности ове инвестиције и квалитета овог простора предвиђена је и наставља се израда Плана за подручје посебне намене. Све ово ће успорити инвеститоре и могућу изградњу рафинерије у Смедереву.

Градоначелник Предраг Умичевић је нагласио да никакви Уговори, ни о издавању земљишта у закуп, ни о изградњи рафинерије нису потписани, ни јавно ни тајно, као што се шпекулисало у медијима, већ су само потписивани Меморандуми као вид писмене коресподенције.

Јавни увид ће спроводити Министарство, а коначну одлуку о изградњи даће Влада Републике Србије.