Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Концерт Националног ансамбла Коло у Смедеревској тврђави

БАЛКАНСКА ОДИСЕЈА

Балканска одисеја назив је турнеје националног ансамбла "Коло", у оквиру које ће ће бити одржан концерт и у нашем граду, у петак, 15. јула. Концерт почиње у 20 часова,  улаз је слободан.

     После турнеје по Македонији, а пре одласка у Канаду и САД, национални ансамбл „Коло" у петак 15. јула наступиће у Малом граду Смедеревске тврђаве. У програму ће учествовати више од 60 уметника играча-певача и народни оркестар. На репертоару концерта поетичног назива „Коло душа Србије“ налазе се кореографије, песме и мелодије из готово свих крајева Србије: Влашке игре, Ђурђевдански обичаји из Подгрмечја, „Тројно“, чобанско надигравање из Источне Србије, Игре из Биничке Мораве, „Врањанска свита“ и друге, сплет песама „Мозаик“, песма „Где си било, јаре моје“, сплет народних мелодија „Од када ми фрула не звони“ и др. Национални ансамбл „Коло“ игром, песмом и музиком професионално изводи и дочарава разноврсну и богату српску традиционалну уметност, раскош и лепоту оригиналних костима и висок степен музицирања народног оркестра.
Ансамбл „Коло“ је једна од најактивнијих националних институција културе укључених у пројекат Србија у Србији Министарства културе Републике Србије. Ово министарство је заједно са локалним самоуправама иницирало пројекат Србија у Србији са намером да покрене и преокрене културну средину Србије. Отуд и слоган пројекта култура у п(ре)окрету. Пројекат за циљ има повезивање свих грађана Србије са националним институцијама културе које се налазе у Београду,  али и умрежавање институција културе у читавој Србији, што представља истинску децентрализацију. Захваљујући Министарству културе Републике Србије и локалној самоуправи Смедерева улаз на концерт је бесплатан.