... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


Косидба на Плавинцу- најмасовнија манифестација те врсте у Европи

У суботу је одржана традиционална манифестација „Косидба на Плавинцу", 14. по реду. По изузетно лепом временом, на најлепшем видиковцу у Смедереву, популарном Горанском гају, окупило се неколико хиљада Смедереваца, као и гостију.

 

Овогодишња Косидба је по броју учесника оборила рекорд, пошто се надметао чак 181 косач из 30 градова и неколико земаља, чиме је Косидба на Плавинцу постала најмасовнија манифестација те врсте у Европи. 

 

Манифестацији су присуствовали и представници Градске управе Смедерево, на челу са градоначелницом др Јасном Аврамовић и замеником грaдоначелника Бојаном Теофиловићем.

 

„Косидба на Плавинцу је постала један од заштитних знакова Смедерева, што потврђује велики број учесника, али и гостију, који су данас дошли на Плавинац. Град Смедерево, свакако, подржава овакве догађаје и у наредном периоду потрудиће се да помогне организаторима да манифестација буде на још вишем нивоу", изјавила је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

 

После свечаног дефилеа, косачи су покосили падине Горанског гаја, наког чега је уследило финално такмичење. Најбржи, али и најспретнији био је Славиша Пуповић из Пљеваља, којем је, сасвим заслужено, припало признање за најбољег косача.

 

Друго место освојио је Радмило Ћуковић, док је прошлогодишњи победник, Милорад Газдић, заузео треће место.

 

Организатори овогодишње Косидбе су доделили признања и женама косачима. За најбољу је изабрана Вера Миљуш, друга је била Милена Ралић, а трећа Милена Јањушевић.

 

Као и претходних година, велику помоћ у организовању Косидбе организатори су, поред спонзора,  имали и од бројних удружења жена. Ове године учествовало је седам градских и пет сеоских актива жена.

 

Поред такмичарског, посетиоци су били у прилици да виде и богат културно-уметнички и спортски програм. Наступили су смедеревски КУД-ови „Семендрија" и „Јерина", док су се у спортском делу надметали најмлађи атлетичари. Традиционално, одржана су и такмичења у надвлачењу конопца и бацању камена са рамена.