Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату Пријем генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије ... Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода града Смедерева Састанак градоначелника са представницима ПКЦ-а


Културна сарадња отвара врата и привредној

Руководство Града Смедерева у недељу је приредило пријем за амбасадора Републике Турске у Србији, Мехмета Кемала Базаја и чланове његове породице, министра у Влади Републике Србије, Сулејмана Угљанина и њихове најближе сараднике.

 

Заменик градоначелника Смедерева, Бојан Теофиловић, после куртоазно изражене добродошлице, традиционалним Селам алејкум, поздравио је високе представнике Републике Турске и министра у Влади Републике Србије.

 

„Драго ми је што сте прихватили позив да дођете у наш град током Смедеревске јесени. Такође, желим да нагласим добре односе Анкаре и Београда, али и изразим поштовање према Вашој Републици, јер сте за претходних 70 и више година, од једне земље која је била у другом систему, направили секуларну Турску. Изражавам и дубоко поштовање према Мустафи Кемалу Ататурку, али сам задивљен и стварима које се тренутно раде у Турској и која је у великом успону", рекао је Теофиловић.

 

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, изразио је задовољство што може цењене госте да поздрави у нашем граду, током одржавања Смедеревске јесени, која се ове године организује током читавог месеца септембра. Он је истакао да Влада Републике Србије има изузетну сарадњу са Турском, државом која је најбезболније изашла из кризе.

 

„Ми у Смедереву желимо да ту сарадњу наставимо на најбољи могући начин. Спремност, коју је изрекла приликом претходног сусрета и градоначелница, присутна је и даље. Желимо да сарађујемо и изражавам задовољство да је господин министар, после нешто више од два месеца, поново овде и надам се да то буде и чешће, јер из тих сусрета могу да се изроде и релизују многе идеје, у вези са инвестирањем, што је у складу са једним од главних циљева Владе Србије, а то је запошљавање", оценио је Стојановић.

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије, Сулејман Угљанин, истакао је значај доласка амбасадора Републике Турске са супругом и ћерком у Смедерево, јер је то важна порука да је са најдражима у посети овом граду, а потом представио своје сараднике.

 

„Ми смо ту да овај град, који има најбоље предуслове за развој у Србији, врло брзо постане развијен", поручио је министар Угљанин и најавио могућност изградње ТИР базе у Смедереву за аутопревознике из Турске, која би запослила око 200 нових радника и додао да су могуће и друге инвестиције које би упослиле далеко већи број људи.

 

„Поред Смедерева, ауто путем, пројури 400 милиона Европљана, од тога близу 100 милиона Турака или Азијата. Изградња ТИР базе у Смедереву треба да омогући да ти људи овде застану, сврате до Смедерева и нађу свој интерес да инвестирају. Не односи се само на Смедерево, већ и на Крушевац, Баточину, Рачу, Јагодину, Смедерево је лидер", рекао је министар Угљанин.

 

Он је истакао потенцијале Смедерева, попут близине ауто пута, са четири излаза, међународне реке која се улива у Црно море, повезаног железничког саобраћаја, луке и аеродрома.

 

„Имамо у плану много заједничких пројекта, од узгоја грожђа, узгоја турских трешања, па до цвећа, које би те производе, потпуно свеже, пласирали у Европу. Тако би запослили наше људе којима је традиција пољопривредна производња, а да они који уложе капитал имају свој интерес. Нама је важно да запослимо младе људе и очекујем да у наредних 10 година упослимо у Смедереву најмање 20.000 људи", изјавио је Угљанин.

 

Амбасадор Републике Турске у Србији Мехмет Кемал Базај поновио је спремност представника његове државе за улагања у Смедерево, постепено, сада кроз културну сарадњу, а у будућем периоду кроз партнерство, односно братимљење са неким сличним градом у Турској, попут развијеног универзитетског града Ескишехир, са угледним бизнисменима.

 

„Наш циљ је да се привредне коморе из Ескишехира и Смедерева упознају, након чега очекујемо формалну потврду Скупштине града Смедерева која би покренула иницијативу за братимљење и формални почетак привредне сарадње. Обећавам, као што сам испунио обећање за културну сарадњу, уколико се направи акт о братимљењу, довешћу све бизнисмене из Ескишехира у Смедерево", поручио је амбасадор.

 

Након пријема, на којем су гости даровани пригодним поклонима, висока делегација Амбасаде Републике Турске и Владе Републике Србије, са представницима локалне самоуправе, присуствовала је концерту етно трија из Турске, који је одржан у оквиру 126. Смедеревске јесени, у препуној сали Центра за културу.

 

Концерт је поклон Амбасаде Републике Турске Граду Смедереву, односно 126. Смедеревској јесени.