Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Лубеница од 48,8 килограма оборила рекорд

Лубеница од 48,8 килограма и диња од 15 килограма победнице су 12. Бостанијаде, традиционалне манифестације у славу бостана, одржане у суботу у Осипаоници. Овогодишња највећа лубеница апсолутни је досадашњи победник, пошто је до ове године рекорд држала лубеница од 47,5 килограма.Пољопривредно-туристичка манифестација Бостанијада, 12. по реду, одржана је у суботу у највећем поморавском селу код Смедерева, под мотом “И лубеница има срце“, на којој је учествовао 21 излагач из свих крајева Србије - из Баваништа, Чоке, Милошевца, Лугавчине, Осипаонице и других места.

У категорији лубеница, прво место за највећу лубеницу од 48,8 килограма освојио је Саша Јанковић из Осипаонице, одакле је и најслађа лубеница са 14,5 одсто шећера власника Дејана Бранковића.

Миланче Рајковић из Милошевца власник је најтеже диње од 15 килограма, а најслађу дињу слаткоће 19,1 донео је Дејан Симић из Осипаонице, који је проглашен и свеукупним победником 12. Бостанијаде.

На веома добро посећеној манифестацији, поред разноврсног културно-уметничког програма, своје рукотворине и слатке и слане пите изложиле су представнице 12 градских и сеоских организација удружења жена из смедеревског краја, али и из Пожаревца и Рибарске Бање.

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић обишла је манифестацију и присуствовала свечаном отварању, као и културно-уметничком програму.

„Поред импозантног бостана који се производи у овом крају, морам да признам да ме једнако фасцинирају жене са својим штандовима, али и еланом и ентузијазмом да дођу и да нам представе своје и слане и слатке специјалитете, а пре свега, здраву храну”, оценила је градоначелница.

Она је подсетила да је Србија богата воћем поврћем, али и оваквим манифестацијама, које се организују у славу бостана и пожелела домаћинима да следеће године буде још више излагача и да, како је рекла, бостан буде још већи и слађи.

Председник Организационог одбора манифестације и Савета МЗ Осипаоница Добрица Марковић нагласио је да у Осипаоници, под бостаном, око 300 до 350 хектара. Ово село, са највећим бројем произвођача бостана у том крају, има око 1.400 кућа и око 5.000 становника, од којих су ретки мештани који не узгајају бостан, бар за сопствене потребе.
Дванаеста Бостанијада одржана је под покровитељством града Смедерева.