Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Лугавчина добила продужени боравак

У Основној школи "Бранко Радичевић"у Лугавчини ученици првог и другог разреда ,време после часова могу проводити у продуженом боравку са учитељицом. У садарњи са локалном самоуправом и Министарством просвете на територији града у протеклом период почело је са радом десет продужених боравака,од чега четири у сеоским основним школама.

Отварању продуженог боравка у Лугавчини присуствовали су градоначелник Предраг Умичевић и члан градског већа за образовање, Миша Ивковић.


“ Дневни боравак је место где се деца социјализују, где имају могућност да додатно стичу радне навике. Због заузетости родитеља, деца код куће често не могу да заврше школске обавезе те им продужени боравак омугућује континуиран рад, помоћ око домаћих задатака, стручну едукацију. Сигуран сам да се један немерљив ефекат, сутра бојих средњошколаца,бољих занатлија,бољих студената, ствара управо овде.Тако немерљив ефекат не сме да буде препрека и ово је много мала инвестиција у односу на оно што ово друштво добија.  Напросто је заиста обавезујуће за нас који се бавимо локалном самоуправом да са скромним финансијским средствима спрам ефекта испратимо ове активности”-рекао је Умичевић.

Члан градског већа, Миша Ивковић, овом приликом је рекао:

“Када отворимо групу продуженог боравка,ми са врло малим улагањима можемо да запослимо једног или више
учитеља,у зависности од тога колико група у боравку отварамо. До сада смо то успешно радили. Очекујем да ће И у Лугавчини бити више од једне групе јер овим продуженим боравком коју им помажемо првенствено деци,њиховим родитељима и запосленима у боравку”.

Председник МЗ Лугавчина, Јасмина Војиновић каже:

“Ми као месна заједница смо подржали и препознали потребе наших мештана да треба и ова школа да добије продужени боравак.Користим прилику да се овога пута захвалим Црвеном крсту из Мале Крсне који је подржао наш продужени боравак и деца су имала и имају топли оброк”.


За опремање продуженог боравка локална самоуправа је определила 300 000 динара.Тренутно је уписано двадесеторо деце са којима ради једна учитељица,а запослени се надају да ће се променом законских норми број повећати и да ће продужени боравак моћи да користе И ученици трећег и четвртог разреда.