Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


МЕЂУ ЈАВОМ И МЕЂ’ СНОМ

Спектакуларним наступом француске групе Мотус Модулес, која је, на своје путовање по небеским пространствима изнад кула Малог града повела бројне постиоце, почео је трећи „Тврђава театар“

Више десетина новинарских екипа, публика из престонице, домаћини – Смедеревци који ни овога пута нису изневерили, бројни гости личности јавног живота Србије, у прве минуте овогодишњег Тврђава театра крочили су уз балерине и глумце смедеревског позоришта ПАТОС док је с једне стране – светлима обасјане зидине Малог града, призор готово бајковит, фантастичан, вредан памћења у читавој својој монументалности. С друге стране, чини се, ништа мање снажна и непоколебљива, предана публика Тврђава театра - догађаја који је, феномен - како рекоше колеге из медија широм Србије, дошаптавајући се пред почетак свечаности.
„Желим Вам свима успешан фестивал! Фестивал који је у претходне три године постао референца и поставио стандарде. Ово је важна година за нас за Србију... У јуну је Европска Унија усвојила Дунавску стратегију, у чијој изради је и наша земља равноправно учествовала. То ће, бити од великог значаја, то је и шанса за Смедерево које има могућности за нове пројекте“ – поручује потпредседник Владе, Божидар Ђелић.
„Ово је Тврђава тетар! За све који су сањали – по трећи пут! Али, важно је шта на даље, а да би тога било, потребно је да тврђава буде у пуном сјају. Због тога је, наша обавеза била да се помогне обнова кула. Наш извештај гласи овако: 22 милиона динара за Смедерево. Од тога 17 за тврђаву и 4 за фестивал!“ – истакао је министар културе Предраг Марковић.
У чему је моћ ове манифестације? Шта је одваја и чиме је, на пречац освојила сваког ко је бар једном осетио овдашњу атмосферу?
„Можемо ми, док припремамо фестивал, имати стејџ, довести еминетне људе, најсложенију организацију... Ипак, све то не чини фестивал. Чини га публика. Живот му дају људи, грађани Смедерева и сви они који ће, надам се и ове године, бити са нама“ – поручио је, градоначеник Смедерева, Предраг Умичевић.
„Неки снови се, ипак остварују. Ово је један од њих. Добродошли на Тврђава театар! Ево нас под звездама, а тако је, театар и изгледао на почетку“ – речи су чланице Савета, Горице Поповић која је трећи фестивал прогласила отвореним, након чега је публика кренула на још једно путовање по пространствима ваздуха. Тамо где не постоје границе... Висећи снови на Балкану, учинили су да сваки гледалац буде Икар. Лет се наставља...
А. Ж. (ПРЕСС ТТ)