Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Меморандум о разумевању, почетак затварања колективног центра

Представници Смедерева, Врања и Гаџиног Хана, Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и хуманитарне организације АСБ, потписали су данас у Смедереву Меморандум о разумевању, у циљу трајног стамбеног збрињавања избеглих и расељених лица из колективних центара.

 

Меморандум су потписали градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, градоначелник Врања Зоран Антић, председник Општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић, помоћник Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Иван Гергинов и представник АСБ-а Иван Марин.

 

Градоначелница Смедерева се захвалила свим данашњим актерима на успешно завршеном послу, а посебно АСБ-у и Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије.

 

„Меморандум значи да ће до краја 2014. године, и раније, бити затворен колективни центар у Смедереву, а све породице и појединци биће стамбено збринути, у монтажним кућама у Малој Крсни. Смедереву је данас изузетна част што је домаћин Врању и Гаџином Хану и захваљујем се што њихови први људи присуствују овом свечаном тренутку и што ћемо коначно решити вишедеценијске проблеме избеглих и расељених лица", рекла је градоначелница.  

 

Представник АСБ-а, Иван Марин, прецизирао је да се Меморандум који је данас потписан, три одвојена документа, односи на ИПА 2011 пројекат, чија је укупна вредност 1.000.044.000 евра, од којих Делегација ЕУ даје 900.000 евра, а АСБ учествује са 144.000 евра.

 

„Циљ је да направимо стамбене објекте за минимално 63 породице у сва три града и да, затварањем колективних центара у овим местима, закључимо тешко раздобље кроз које су ти људи пролазили", казао је Марин.

 

Помоћник Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Иван Гергинов, истакао је да би требало сви заједно да размисле како ће економски оснажити те породице након стамбеног збрињавања „како им створити услове да негде раде и зараде по неки динар и то видим као тему за разговор са првим људима локалних самоуправа."

 

Предмет Меморандума о разумевању је сарадња потписника у оквиру пројекта „Подршка емплементацији стратегије за интерно расељена, избегла лица и лица из реадмисије", који финансира ЕУ преко Делегације ЕК у Републици Србији, а који ће реализовати АСБ.

 

На основу Меморандума, у Смедереву ће бити изграђено 37, у Врању 15 и у Гаџином Хану 14 монтажних кућа по систему „кључ у руке", а обавеза локалних самоуправа је да реши комуналну инфраструктуру и обезбеди грађевинско земљиште.

 

„У колективном центру у Радинцу остало је још 132 људи и данашње потписивање означава његово затварање. Не постоје други начини за расељавање колективног центра. Предност је што на овај начин неће бити решавано само питање колективног центра, него и осталих лица и породица, који се по другом основу налазе на локацији ОРА Радинац", рекла је члан Градског већа за социјалну политику Љиљана Животић Живановић.

 

Свечаности потписивања Меморандума присуствовали су и заменик градоначелника Бојан Теофиловић и председник Скупштине града Бранче Стојановић.