Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Министар отворио Канцеларију за алтернативне санкције у Смедереву

Министар правде и државне управе Никола Селаковић, заједно са директором Управе за извршење кривичних санкција др Миланом Стевовићем и у присуству градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић, заменика градоначелника Бојана Теофиловића и председника Скупштине града Бранчета Стојановића, отворио је у понедељак Канцеларију за алтернативне санкције у Смедереву за Подунавски округ .

 

Отварањем нових канцеларија у Смедереву и раније истог дана у Пожаревцу, Министарство правде и државне управе настоји да позитивну праксу развијених земаља у примени алтернативних видова кажњавања примени у Србији и да је усагласи са законодавним оквиром, а резултат је Меморандума о сарадњи који су у јулу ове године потписали министар и градоначелници ова два града.  

 

Министар правде и државне управе Никола Селаковић, отварајући данас Канцеларију за алтернативне санкције у Смедереву, рекао је да ће од 1. јануара, грађани Подунавског округа имати исту ону могућност коју су до сада имали грађани седам округа у Србији, а то је да се за кривична дела за која је прописана казна затвора до три године, изричу алтернативне санкције.

 

„Највећи број кривичних дела, која су овим обухваћена, су из безбедности јавног саобраћаја, незаконитог прикључивања на електро мрежу, неки облици нарушавања јавног реда и мира, а ту су и условне осуде уз посебне мере надзора са заштитним надзором. Уз помоћ ЕУ обезбедили смо и уређаје за обезбеђивање заштитног надзора и тиме унапредили овај вид извршавања одређених мера и санкција", истакао је министар.

 

Селаковић је додао да је циљ у наредном периоду да се до 2015. године отвори још 10 недостајућих канцеларија у седиштима виших судова у Београду, уз охрабривање судова и тужилаштава да што више прибегавају овим алтернативним санкцијама, што ће допринети буџетским уштедама.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић је рекла да пет месеци после добијеног задатка да се простор опреми, Град Смедерево је то урадио "јер смо схватили праву поруку - да оваквим санкцијама добија и град, кроз уштеде које ће се створити при одржавању и инфраструктуре и хигијене града, али и кроз друштвено користан рад".

 

"Град Смедерево је спреман да пружи пуну подршку оваквим пројектима", нагласила је градоначелница Смедерева.

 

Замољен да изнесе коментар да је Европска комисија данас саопштила да је усвојила национални програм за Србију у вредности од 178,7 милиона евра, као подршку структурним реформама, у оквиру Инструмента за предприступну помоћ (ИПА) за 2013. Годину, Селаковић је рекао да је Комисија у последњих 12 година кроз ИПА пројекте у Србији уложила више од 2 милијарде евра.

 

"Тај новац ће бити итекако користан, добро употребљен, што је у протеклој години имало видљиву и материјализовану сврху у Управи за извршење кривичних санкција - изграђено је нових осам павиљона у ВПД у Крушевцу, изграђен је заштитни зид са осматрачницом у КПЗ у Нишу, у Суботици итд. Што се тиче правосуђа, у читавом низу пројеката побољшава се рад нашег правосуђа. Оно на чему ће бити наше тежиште у наредном периоду, поред нових закона, јесте колико је грађанин задовољан радом правосуђа у Србији, колико има поверења у њега. На основу досадашњих показатеља, није задовољан. Степен поверења морамо заједнички да јачамо", оценио је министар.

 

Он је додао да долазимо у ситуацију када ЕУ неће питати да ли смо поједине законе донели, већ како се они примењују и који су резултати измене тих закона. У времену које је пред нама, рекао је министар, улога Високог савета судства и Државног већа тужилаца мора да буде много видљивија у фаворизацији квалитета и у санкционисању онога што то није.

 

Канцеларија, која је отворена у Смедереву и раније истог дана у Пожаревцу, резултат је Меморандума о сарадњи који су у јулу ове године потписали Селаковић и градоначелници ова два града.

 

Отварањем нових канцеларија Министарство правде и државне управе настоји да позитивну праксу развијених земаља у примени алтернативних видова кажњавања примени у Србији и да је усагласи са законодавним оквиром.