Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Министарка енергетике боравила у Смедереву

Министарка енергетике, развоја и зашите животне средине Зорана Михајловић посетила је данас, у друштву градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић, начелника Подунавског управног одбора Радослава Цокића и председника Скупштине града Бранчета Стојановића, Јавно предузеће за стамбене услуге и топлификацију Смедерево.

 

"Оно што је договор између топлане, Града и Министарства, то је да ћемо радити на осавремењавању топлане која данас користи мазут, иако Смедерево већ годинама користи гас. Топлана мора бити ефикаснија и мора прећи на гас. Мора постојати пројекат топлане из једног централног места, будући да сада остварује велике губитке", оценила је министарка енергетике.

 

Она је додала да је држава пуно помогла, у репрограмима, у мазуту и додала да то није решење за будућност.

 

"За наредну сезону ћемо обезбедити додатне калориметре. Данас Смедерево има обезбеђених 20 посто. Држава ће помоћи, као у сваком граду, да имају централне калориметре до почетка нове зимске сезоне, а за будућност морамо прећи на гас и то је закључак данашњег састанка", нагласила је министарка Михајловић.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић рекла је да су, као што су обећали представницима скупштина станара, о решавању њихових проблема данас разговарали са министарком.

 

"Очекујемо да ће 5.000 корисника услуга даљинског грејања следеће сезоне имати боље грејање. Са директором ЈП за стамбене услуге смо договорили да се смање јануарски рачуни за грејање и за још 10 одсто да се смање рачуни редовним платишама. Калориметри ће се свакако увести следеће године,  а захваљујући министарки добили смо зелено светло и наредбу да се већ ове године уради студија, пројекат и да кренемо у реализацију решавања капиталног проблема грејања", казала је градоначелница.

 

Министарка енергетике у техничкој Влади Републике Србије је подсетила да је држава донела закон да од 1.јануара 2015. године сви плаћају грејање по утрошку.

 

"Много се енергије потроши зато што станови нису добро изоловани. Држава је направила буџетски фонд за подизање енергетске ефикасности и расписан је јавни позив. Постоји могућност да се нађе начин да што боље изолујете стан, јер подаци показују да од укупне енергије, која уђе у један стан, 40 одсто се баци. То значи да би наши рачуни, када све одрадимо, требало да буду нижи за бар 40 одсто", истакла је Михајловић.

 

Директор ЈП за стамбене услуге и топлификацију Милорад Ђорђевић сагласио се да је најважније да се прво уграде калориметри да би се знало колико се енергије испоручује. Код КФВ програма се конкурисало у вредности од 315.000 евра и изразио наду да ће тај програм ове године бити реализован. Он је додао да је реално да тарифни систем заживи од 2015. године.