Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Могућа изградња модерног туристичког објекта

У Музеју у Смедереву је представљена Студија изводљивости “Марина  Смедерево“ немачке фирме „Дојче марина консалт“, коју су, одушевљени положајем и могућностима смедеревског пристана, поклонили граду Смедереву овај Пројекат. За ову инвестицију је потребно  око 19 милиона евра, а осим Пројекта Немци обећавају и помоћ у прикупљању средстава за финансирање овог наутичког објекта .  Студију је израдио  професор Хајнер Хас, након што је видео локацију и одушевио се њеним положајем на Дунаву и близином Тврђаве и центра града.
Према овој студији  марина би имала три дела: лучки комплекс, молови са везовима за 150 пловних објеката и 3 места за бродове дуже од 20 метара, као и спортско-рекреативни део који би садржао спортске терене, продајне објекте наутичке опреме,  објекте за најам чамаца, као и различите малопродајне објекте. За додатне садржаје у које спадају  затворени базен и хотел, требало би обезбедити додатних 40 милиона евра.
„У студији је марина представљена као модерно предузеће које мора да има више садржаја како би могло да опстане, јер је финансијска исплативост у данашњем времену најбитнија  за ове овакве пројекте“-каже професор Ханс.
На основу наведених података, у року од пет година би локација преграђеног корита реке Језаве могла да постане објекат наутичког туризма какав не постоји у Србији и земљама у окружењу. Како је наведено, ако све буде текло по плану, градња би могла да почне 2015, а да се заврши 2017. године .