Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Могућност инвестирања кроз међународне филмске и ТВ пројекте

Српска филмска асоцијација доделила је првих 12 сертификата градовима, општинама и јавним предузећима који су увели процедуре и стандарде за издавање дозвола за снимање и пружање професионалних услуга и подршке филмској и телевизијској индустрији, међу којима је и Смедерево.

 

Обезбеђивање пословног окружења наклоњеног филму на овај начин омогућиће пружање високо квалитетних услуга домаћим и страним филмским и ТВ екипама што је кључно за постизање главног циља СФА и њених 80 чланова - да Србија даље јача позицију атрактивне филмске локације и привуче више десетина милиона евра инвестиција кроз међународне филмске и ТВ пројекте.

 

Први циклус сертификација резултат је двогодишњег пројекта СФА и њених партнера НАЛЕД (Национална алијанса за локални економски развој) и СИЕПА (Агенција за страна улагања и промоцију извоза), који је финансирала Европска унија кроз програм РСЕДП2 и у мањем обиму УСАИД кроз Пројекат за развој конкурентности.

 

Током две године, СФА је комуницирала са бројним општинама, државним органима и јавним предузећима, сакупљала информације, вршила обуке и креирала комплетан програм и критеријуме за сертификацију.  Комисија је коначно проценила да је за сертификацију услове за сада испунило 1 министарство, 11 општина и 1 јавно предузеће: Министарство унутрашњих послова, Савски Венац, Врачар, Сомбор, Суботица, Ваљево, Крагујевац, Смедерево, Панчево, Топола, Пожаревац и ЈКП Београд-Зеленило.

 

Божидар Лаганин, директор  СИЕПА-е, једног од партнера на овом пројекту, приликом уручења сертификата 10.маја у хотелу Метропол, оценио је да је огроман утицај који инвестирање у снимање страних филмова у нашој земљи имају на нашу економију, упошљавање људи и побољшање имиџа Србије и као филмске и као туристичке, али и као пословне дестинације у свету.

 

Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у поручила је да, захваљујући програму сертификације који је осмислила Српска филмска асоцијација, у 10 општина у Србији се данас дозвола за снимање филма добија у року од 5 дана. Додатни подстицаји, које држава може да обезбеди, би у овим општинама могли да значе неколико милиона евра инвестиција филмске индустрије."

 

Српска филмска асоцијација која је носилац овог пројекта, већ четири године веома активно ради на промоцији наше земље у свету као атрактивне филмске локације. Истовремено, унутар земље, чини све да она буде што више отворена да удоми и најзахтевније филмске и телевизијске пројекте из читавог света. Уз много рада и труда 80 чланова асоцијације као и самих запослених у овој организацији, Србија је угостила продукције из Америке, читаве Европе па чак и из далеке Јужне Кореје. У нашој земљи реализовано је од 2009. године преко 100 различитих иностраних пројеката на којима је радило преко 2000 домаћих филмских радника и остварено скоро 50 милиона евра директних страних инвестиција. Србија је глумила Балтимор средином 19. века, Белфаст почетком 20. века, Енглеску из 13. века, савремени Штокхолм, Рим,  Париз, Вашингтон из 2073.