Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Музичко чудо од детета - Вељко Ненадић

Млади смедеревски композитор, Вељко Ненадић (14), чије композиције побеђују на међународним такмичењима без ограничења старости, освојио је још једно прво место, друго у овој години, после Америке и на такмичењу композитора у Шпанији.

 

Подсећамо, Вељко је са композицијом „Балканска свита", у јануару ове године победио на Интернационалном такмичењу композитора „Златни кључ" у Сједињеним америчким државама (Golden Key Music Festival Piano Composition).

 

Награда му је уручена ових дана, тачније 17. јула, у Бечу, светској престоници музике, где је премијерно извео своју композицију, примио диплому и побрао бројне симпатије и аплаузе слушалаца из целог света.

 

„Победом у јануару ове године на Међународном такмичењу младих композитора „Златни кључ" у САД, у конкуренцији јуниора, добио сам прилику да свирам и примим диплому и медаљу у једној од најстаријих и најславнијих дворана у Бечу „Еhrbar Saal", у којој су свирали Јоханес Брамс и Густав Малер. Међутим, да није било новчане подршке од Града и градоначелнице др Јасне Аврамовић, тешко би ми се остварила велика жеља да наступим у Бечу. Учествовао сам на рециталу светских младих композитора и извео своју композицију „Балканска свита" која је одушевила присутне. Било ми је уживање да свирам на тако добром клавиру и у веома акустичној дворани и био сам потпуно опуштен и мислим да сам дао свој максимум", рекао je Вељко.

 

Док је боравио у Бечу, Вељку je стигао меил из Шпаније, којим га организатор такмичења за композиторе, обавештава да је на том такмичењу победила његова композиција „Византијска игра".

 

„Освојио сам прво место на Четвртом такмичењу композитора клавирских композиција „Fidelio Musica". Организатор такмичења је Компанија са истим именом из Шпаније, која продаје нотни материјала у дигиталном и штампаном облику, а такође, продаје и компакт дискове, углавном, класичне музике. На овом такмичењу додељено је само шест награда", каже млади композитор.

На Конкурс је стигло 98 композиција из 16 земаља света, међу којима су САД, Шпанија, Велика Британија, Италија, Мексико, Румунија и друге земље. Карактеристика овог такмичења јесте да жирија нема, већ да сами композитори гласају. Вељко је послао две композиције, обе су ушле у финале, од којих је композиција „Вир" заузела 9. место, а „Византијска игра" 1. место.

 

Такође треба напоменути  да је на оба такмичења Вељко био најмлађи, док су остали учесници реномирани, познати и признати музичари у средњим и позним годинама. Друго место у Шпанији је освојио Гeри Мeдисон из САД, који је био директор неколико опера у Америци, радио на два универзитета, свирао у Карнеги холу, сарађивао са бројним звездама као што су Лучано Павароти, Роберта Флек, Блонди..

 

Вељко Ненадић је интересовање за музику показао када је био у трећем разреду основне школе. Прву композицију „Божићни валцер", написао је у десетој години, две године касније истом композицијом освојио је прву награду на Фестивалу у Земуну, а наредне године на истом такмичењу добио је прву награду за своју „Сонату".

„До сада сам компоновао петнаестак композиција, махом за клавир, али имам и неколико оркестарских. Једна од њих „Stonehange" освојила је прво место на Републичком такмичењу младих композитора „Федемус" у Београду. Последњу композицију коју сам урадио је „Дунавска рапсодија", коју планирам да пошаљем на следеће такмичење у Америци. По мом мишљењу то је моје најбоље дело, али видећемо да ли ће бити тако успешна на такмичењима као претходне композиције", наводи смедеревско „чудо од детета".

Вељко Ненадић је недавно, као носилац дипломе „Вук Караџић", завршио Основну школу „Доктор Јован Цвијић", као и Основну музичку школу, Одсек клавир. Због велике љубави према музици уписао је Средњу музичку школу „Коста Манојловић" и тако одредио свој животни пут. Жеља му је да упише композицију на Музичкој академији, а можда и клавир. Вељко 1. августа пуни 15 година.