Међународни скуп васпитача у Смедереву У складу са жељама суграђана Трка мира прошла кроз Смедерево Предавање матурантима о безбедности у саобраћају Одржана 14. седница Скупштине града


НУШИЋЕВА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО МИЛЕНИ ДРАВИЋ

Према једногласној одлуци жирија, који су чинили Љиљана Стјепановић, драмска уметница (председник жирија), Радмила Живковић, драмска уметница, др Зоран Максимовић, театролог, и Миљана Кравић професор мастер српског језика и књижевности и члан Градског већа за ресор образовања, Милена Дравић, доајен српског глумишта, овогодишњи је добитник награде за животно дело глумцу-комичару. Признање ће бити уручено на овогодишњем фестивалу „Нушићеви дани".

 

            У образложењу жирија наводи се следеће: „Милена Дравић, филмска, телевизијска и позоришна глумица највиших уметничких домашаја, обележила је српско глумиште друге половине 20. и првих деценија 21. века. Својевремено, са оправданим разлогом, понела је и титулу прве даме југословенског филма.

            Током своје готово шездесетогодишње уметничке каријере одиграла је око сто шездесет улога на филму и телевизији и двадесетак у позоришту. Њен велики таленат и занатска професионалност, подржани спољашњом лепотом, задивљујућом појавом, ходом, покретом, гестом и гласом, и надасве експресивном мимиком и изражајним очима, резултирали су изузетним глумачким постигнућима. Једнако врхунска и особена у готово свим глумачким жанровима, од драме до комедије, од психолошке студије до импровизације, Милена има дуговеку и богату глумачку каријеру коју карактерише свестраност у изразу, особен сценски језик, речита прецизност у покрету, дубока сугестивност, маштовито поигравање... Играла је најразличитије типове жена, а нарочито је препознатљива по карактерним улогама са комичним валерима. Уз велике драмске и историјске роле и публици и критици посебно су упечатљиве оне из романтичних комедија.

            Безрезервно предана, посвећена и одана свом великом таленту и глумачкој уметности, Милена Дравић је и на животном и на хистрионском путу, градећи себе лично и професионално, постављала највише стандарде, и етичке и естетске, у својој бранши. Стварајући своју особену, вансеријску каријеру, овенчану најпрестижнијим домаћим и иностраним наградама и признањима, узносила је и чувала и достојанство своје професије.

            Дубоко се клањајући Милени Дравић на глумачком опусу који је подарила нашем театру, телевизији и кинематографији, са највећим задовољством и поштовањем дарујемо Милени Дравић, Милени национале, Нушићеву награду за животно дело глумцу-комичару."