U selu Lipe odata počast palim herojima Bijenalna nagrada - Jagošu Markoviću Aleksandru Berčeku - nagrada za životno delo „NUŠIĆEVA ERA, NAŠA MERA“ Predstavnici japanske kompanije „Mayekawa“ posetili Smederevo


NUŠIĆEVA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO MILENI DRAVIĆ

Prema jednoglasnoj odluci žirija, koji su činili Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednik žirija), Radmila Živković, dramska umetnica, dr Zoran Maksimović, teatrolog, i Miljana Kravić profesor master srpskog jezika i književnosti i član Gradskog veća za resor obrazovanja, Milena Dravić, doajen srpskog glumišta, ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo glumcu-komičaru. Priznanje će biti uručeno na ovogodišnjem festivalu „Nušićevi dani".

 

            U obrazloženju žirija navodi se sledeće: „Milena Dravić, filmska, televizijska i pozorišna glumica najviših umetničkih domašaja, obeležila je srpsko glumište druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka. Svojevremeno, sa opravdanim razlogom, ponela je i titulu prve dame jugoslovenskog filma.

            Tokom svoje gotovo šezdesetogodišnje umetničke karijere odigrala je oko sto šezdeset uloga na filmu i televiziji i dvadesetak u pozorištu. Njen veliki talenat i zanatska profesionalnost, podržani spoljašnjom lepotom, zadivljujućom pojavom, hodom, pokretom, gestom i glasom, i nadasve ekspresivnom mimikom i izražajnim očima, rezultirali su izuzetnim glumačkim postignućima. Jednako vrhunska i osobena u gotovo svim glumačkim žanrovima, od drame do komedije, od psihološke studije do improvizacije, Milena ima dugoveku i bogatu glumačku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, rečita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje... Igrala je najrazličitije tipove žena, a naročito je prepoznatljiva po karakternim ulogama sa komičnim valerima. Uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upečatljive one iz romantičnih komedija.

            Bezrezervno predana, posvećena i odana svom velikom talentu i glumačkoj umetnosti, Milena Dravić je i na životnom i na histrionskom putu, gradeći sebe lično i profesionalno, postavljala najviše standarde, i etičke i estetske, u svojoj branši. Stvarajući svoju osobenu, vanserijsku karijeru, ovenčanu najprestižnijim domaćim i inostranim nagradama i priznanjima, uznosila je i čuvala i dostojanstvo svoje profesije.

            Duboko se klanjajući Mileni Dravić na glumačkom opusu koji je podarila našem teatru, televiziji i kinematografiji, sa najvećim zadovoljstvom i poštovanjem darujemo Mileni Dravić, Mileni nacionale, Nušićevu nagradu za životno delo glumcu-komičaru."