Smotra „Slavski kolač“ – negovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa i tradicije srpskog naroda Sporazum o saradnji Grada Smedereva i Ekonomskog fakulteta u Beogradu U slavu Nemanjića – dva značajna predavanja istoričara u Smederevu Otvorene 29. Svetosavske svečanosti u Smederevu Otvoren novi vrtić u Smederevu


NUŠIĆEVA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO MILENI DRAVIĆ

Prema jednoglasnoj odluci žirija, koji su činili Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednik žirija), Radmila Živković, dramska umetnica, dr Zoran Maksimović, teatrolog, i Miljana Kravić profesor master srpskog jezika i književnosti i član Gradskog veća za resor obrazovanja, Milena Dravić, doajen srpskog glumišta, ovogodišnji je dobitnik nagrade za životno delo glumcu-komičaru. Priznanje će biti uručeno na ovogodišnjem festivalu „Nušićevi dani".

 

            U obrazloženju žirija navodi se sledeće: „Milena Dravić, filmska, televizijska i pozorišna glumica najviših umetničkih domašaja, obeležila je srpsko glumište druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka. Svojevremeno, sa opravdanim razlogom, ponela je i titulu prve dame jugoslovenskog filma.

            Tokom svoje gotovo šezdesetogodišnje umetničke karijere odigrala je oko sto šezdeset uloga na filmu i televiziji i dvadesetak u pozorištu. Njen veliki talenat i zanatska profesionalnost, podržani spoljašnjom lepotom, zadivljujućom pojavom, hodom, pokretom, gestom i glasom, i nadasve ekspresivnom mimikom i izražajnim očima, rezultirali su izuzetnim glumačkim postignućima. Jednako vrhunska i osobena u gotovo svim glumačkim žanrovima, od drame do komedije, od psihološke studije do improvizacije, Milena ima dugoveku i bogatu glumačku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, rečita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje... Igrala je najrazličitije tipove žena, a naročito je prepoznatljiva po karakternim ulogama sa komičnim valerima. Uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upečatljive one iz romantičnih komedija.

            Bezrezervno predana, posvećena i odana svom velikom talentu i glumačkoj umetnosti, Milena Dravić je i na životnom i na histrionskom putu, gradeći sebe lično i profesionalno, postavljala najviše standarde, i etičke i estetske, u svojoj branši. Stvarajući svoju osobenu, vanserijsku karijeru, ovenčanu najprestižnijim domaćim i inostranim nagradama i priznanjima, uznosila je i čuvala i dostojanstvo svoje profesije.

            Duboko se klanjajući Mileni Dravić na glumačkom opusu koji je podarila našem teatru, televiziji i kinematografiji, sa najvećim zadovoljstvom i poštovanjem darujemo Mileni Dravić, Mileni nacionale, Nušićevu nagradu za životno delo glumcu-komičaru."