Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Најављен други Амбијентални позоришни фестивал Тврђава Театар у Смедереву

 
 
Јуче је у Народном позоришту у Београду одржана Конференција за новинаре на којој је најављен Програм овогодишњег, другог Амбијенталног позоришног фестивала Тврђава Театар у Смедереву. Фестивал ће бити одржан од 11. до 20. августа, у древној Смедеревској тврђави, а инспирисани успехом прошлогодишњег првог фестивала са тимом који не треба мењати, организатори су за овогодишњи фестивал одабрали слоган: Свирај то поново, Сем, што је и назив једне од представа са репертоара овогодишњег фестивала.
Поред поменуте представе коју ће извести Београдско драмско позориште, у оквиру домаћег програма биће одигране представе РУМУНИЈА 21 у извођењу Народног позоришта из Ужица, аутора Стефана Пецца у режији Горана Головка, БУЂЕЊЕ ПРОЛЕЋА Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београда, аутора Франка Ведекинда у режији Ање Суше, ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ Љубомира Симовића у режији Небојше Дугалића, обновљена КАТЕ КАПУРАЛИЦА Народног позоришта из Сомбора, аутора Влаха Стула, у режији Јагоша Марковића, ЧОВЕКОВА ТРАГЕДИЈА Новосадског позоришта, аутора Имреа Медача у режији Кокана Младеновића и ПРОСЛАВА Атељеа 212, аутора Томаса Винтерберга у режији Иве Милошевић. Све представе домаћих позоришта налазе се на репертоару главног програма другог Тврђава Театра.
Инострани програм доноси нам спектакл сличан прошлогодишњем Апсолутном бисеру, аустралијске компаније Странге фруит, али овога пута долази нам шпански Театар Пухо из Сан Себастијана, а представа која ће се приказивати на више од 20 метара висине зове се ДО ДО Ленд. Поред овог спектакла у оквиру иностраног програма наћи ће се и представа младог српског аутора Душана Спасојевића МЕТАК ЗА СВЕ, коју је у Ријечком ХКД режирао Немања Ранковић. У пратећем програму публика на фестивалу Тврђава Театар ове године видеће и холандски Театро Павана из Амстердама који ће одиграти две представе: Колорс, урбана процесија и Фолети  представу за дечију публику. Италијански Тхеатре ен Вол из Сасарија на фестивал Тврђава Театар долази са представом која се зове Бау-Бригата ди армонизационе урбана.
У част награђених видећемо поново Новосадско позориште, али овога пута са кореодрамом по мотивима драме Вилијема Шекспира САН ЛЕТЊЕ НОЋИ. Кореографи су Ласло Бобиш, Ласло Будаи и Илдико Ђенеш а редитељ Золтан Пушкаш.
Поучени добрим искуством од прошле године, организатори се надају и верују да ће са овим фестивалом направити корак даље у сваком смислу.
На КзН говорили су: Предраг Умичевић, градоначелник Смедерева и члан Савета фестивала Тврђава Театар, Вида Огњеновић, председница Савета фестивала, Слободан Шуљагић, заменик председнице Савета фестивала, Никола Мирков, члан Савета фестивала, Бранислава Лијешевић, уметничка директорка и селекторка фестивала, Драгољуб Мартић, директор фестивала и Божидар Ђуровић, директор Народног позоришта у Београду.

У име Народног позоришта у Београду присутне је поздравио директор Божидар Ђуровић рекавши да се у име Народног позоришта радује другом фестивалу Тврђава Театар и додао:
- Прошлогодишњи је био веома успешан, верујемо да ће овај бити још успешнији и да ће наредни донети још више позоришне радости за публику и за позоришне уметнике наше земље и Народно позориште, као и до сада и у будуће ће бити, не само овом фестивалу спона него ће се трудити да на било који начин помогне и подржи фестивал.
Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић се затим захвалио свима за помоћ у афирмацији прошлогодишњег фестивала додавши:
- На тај начин сте нам наметнули обавезу да као град покушамо да надмашимо прошлогодишњи фестивал, што неће бити лако. На програму којим најављујемо овогодишњи фестивал видите слике са прошлогодишњег фестивала, то су слике које обавезују и то је једна дивна обавеза да се поново покажемо као град домаћин у којем се публика прошле године, као река људи, кретала ка Малом граду Смедеревске тврђаве долазећи у театар. Та публика надасве нас је обавезала да и ове године узмемо учешће у раду и да подржимо фестивал. Изгледа да је и оцена прошлогодишњег фестивала на том нивоу да нас обавезује да се и ове године максимално потрудимо. Ја се надам да ће Смедерево, два пута престони град, град у којем је 1430 и неке, 1440 и неке било позориште, где су долазиле италијанске позоришне трупе, ево ми на истом месту, после толико векова настављамо једну традицију која овога пута тек почиње да бива традиција и ја се надам да ћемо за неколико година рећи да је ово традиционални фестивал, али за сад, као град, покушаћемо да надмашимо прошлогодишњу шансу коју смо имали да будемо град домаћин фестивала. И добитни тим не треба мењати, поред мене су људи који су заиста дали максималан допринос да заједно афирмишемо и државу Србију и престони град Смедерево и културу ове државе и да се на једном ширем плану представимо као место које може да буде добар организатор. Култура је најбржи амбасадор и путем интернета добили смо много честитки и подршке, многи су се најавили да ће бити гости на фестивалу, а стигао је и велики број понуда оних који желе да учествују на фестивалу. И на почетку сам се захвалио вама, представницима седме силе и ја вас позивам да својом снагом, снагом своје силе, поновите оно што смо радили прошле године а ми ћемо вам за то дати добар материјал, да грађанима Србије и земљама у окружењу представимо овогодишњи Тврђава Театар.
Речима захвалности се обратила и Вида Огњеновић, председница Савета фестивала:
- Ја такође желим да вам захвалим за подршку коју смо прошле године уживали. Надам се да вас ни ове године нећемо изневерити. Хтела бих да нагласим један сопствени, веома занимљив доживљај. Била сам у Минстеру да предам награду Театру Титаник, јер представници тог театра нису могли да дођу на завршну свечаност уручења награда прошле године. Они су то уручење награде подигли на један висок ниво, била је присутна градоначелница града Минстера и велики број позоришних радника, уметника из других области, и ту на том скупу уметнички директор и редитељ Театра Титаник изразио је жељу да у будућности направимо заједнички пројекат, да прва режија изван Минстера и Лајпцига, где они раде, где они имају позоришта и радионице, буде сарадња, копродукција са Тврђавом Театром. Ја сам, наравно прихватила. То неће бити ове сезоне, неће бити ни догодине, ми знамо из којих разлога. Али, ми чврсто корачамо тим путем и идемо узводно и мислим да ћемо такве понуде за сарадњу добијате све више. Прошлогодишњи фестивал је био одлична интонација, захваљујући вашој подршци и одличним текстовима о нашем подухвату, који је као што знамо имао и доста сумњичавих коментара. Та интонација нам је дала снаге да наставимо и овогодишњи фестивал има за слоган Свирај то поново, Сем и ни Хемфри Богарт то неби рекао да му се та песма није веома допала. Ево, ми ћемо то одсвирати поново, не бојте се!
Затим је Слободан Шуљагић, заменик председнице Савета фестивала рекао да је прошле године овај пројекат сачекан са разумљивом скепсом и да је било размишљања да ли је такав догађај потребан у тешкој години.
- Надам се да смо разуверили оне које су сумњали у сврсисходност једног оваквог подухавата. Е, сад се, за разлику од прошле године, ево године фестивал очекује са приличним надама. Јавност је препознала, пре свега публика, па медији и стручна јавност, значај једног оваквог фестивала, његову специфичност и то је поставило пре свега пред организациони тим и пред селектора један задатак да се иде степеницу више следеће то јест ове године. Надам се да ће овај веома занимљив програм оправдати ваша очекивања и да ћете упознати пре свега публику, која је прошле године била најзначајнија подршка фестивалу. Ја се не сећем културног догађаја на који је публика у тој мери хрлила, а читав концепт није комерцијалног, популистичког карактера, што је једна чињеница која охрабрује у овом тренутку, пред сусрет са новим програмом, са новом фестивалском годином.   
„Нема ничег фантастичнијег од стварности“ – рекао је наш уважени колега Егон Ервин Киш. И овај подухват говори у прилог томе. Пре него што сам био обавештен да ће наша председница бити Вида Огњеновић, размишљао сам да је то ноћна мора бити на челу једног оваквог тела. Пракса је међутим, показала да је све могуће у овим условима и ја, чији је допринос апсолутно занемарљив у овоме, више то доживљавам као почаст и могућност себи да гледам како се један пројекат одвија у овим нашим ... условима. Срећан сам и привилегован што сам у прилици да то изблиза посматрам. Надам се да ће ове године то надмашити претходну, скоро сам уверен гледајући овај предлог програма и захвалан сам свим људима који тај подухват остварују – рекао је Никола Мирков, члан Савета фестивала.
Можемо слободно рећи да је прошлогодишњи фестивал потпуно испунио наша очекивања, рекао је Драгољуб Мартић, директор фестивала и наставио:
- Наиме, за само годину дана постојања фестивал Тврђава Театар је постао репрезентативан уметнички догађај у нашој земљи. У прилог томе говори чињеница да смо ове године са Министарством културе потписали Протокол о сарадњи, који нам омогућава стабилнију финансијску ситуацију. Захваљујући пре свега изузетном простору на којем се одвија фестивал Смедеревској тврђави и изузетном одабиру представа и медијима који су на изетан начин све то пропратили, прошле године смо као резултат тог заједничког напора имали више од 20.000 посетилаца. Ове године сигурно ћемо се потрудити да тај број и премашимо. Припреме за фестивал су у току, биће малих измена што се тиче самог уређења простора, у којем ће се играти представе, наиме бина и трибине неће бити на истом месту као прошле године и то је једна од предности амбијенталног фестивала што нам омогућава да експериментишемо и испитујемо тај простор. Надам се да ће и ове године фестивал бити добро пропраћен и да ћете бити задовољни. Захвалио бих се Министарству културе Републике Србије и Граду Смедереву на подршци, као и спонзорима: ПТТ Саобраћаја Србија, Телеком Србија а.д., ЈАТ ервејз, Нафта а.д., копманији У.С.С. Србија, саобраћајном предузећу „Ласта“ и другим спонзорима који су помогли да се фестивал одржи.
О програму овогодишњег фестивала говорила је Бранислава Лијешевић, селекторка и уметничка директорка фестивала. – Прошлогодишњи фестивал нам је показао у ком смеру треба да иде да се иде са селекцијом и начином и са организовањем представа у Смедеревској тврђави и на Градском тргу. Ове године смо тај прошлогодишњи програм, на неки начин, побољшали, усавршили, имамо више представа и мислим да овај главни програм има једну, заиста заокружену целину добрих представа које смо успели да нађемо у овој крзној години што се тиче позоришне продукције у Србији.  У главном програму, као што сте видели, имамо девет представа а десет дана траје фестивал. То је оптималан број. Прошле године је то било много мање. Ове године имамо и три театра односно четири представе из иностранства и, све у свему, имаћемо један врло узбудљив програм, који почиње представом До До Ленд Театра Пухо из Сан Себастијана и наставља овом селекцијом наших представа и једном представом која долази из Ријеке, из Хрватске, а која је за нас такође јако битна и представама које су на неки начин другачије него што су биле све селекције овогодишњих фестивала укључујући и Стеријино позорје. У првом реду овде мислим на неколико представа које су изостављене из тих селекција и које мени, у овом програму, представљају заиста праве бисере. То је, пре свега, представа ПРОСЛАВА Атељеа 212 у режији Иве Милошевић, која је изашла прошле године у јуну месецу и која је заобиђена, изостављена из свих селекција које су се у међувремену десиле, затим представа БУЂЕЊЕ ПРОЛЕЋА Малог позоришта „Душко Радовић“ у режији Ање Суше, која је једна заиста изузетна представа, један прави бисер, који селектори нису препознали као представу која одговара не само публици, адолесцената и младим људима, она је јако добра и поучна и едукативна и за одрасле и за родитеље у првом реду. Ту су, затим представе Новосадског позоришта „Ујведеки синнхаз“ које су се мени ове године јако допале и које су опет нешто ново у односу на прошлогодишњу селекцију и уопште селекције које су до сада представљене. Уместо представе ПОМОРАНЏИНА КОРА, која је свима била фаворит, ја сам изабрала ЧОВЕКОВУ ТРАГЕДИЈУ коју је режирао Кокан Младеновић и која је један диван спектакл мађарског писца Имреа Медача и говори о развоју човечанства од Адама и Еве до данашњих дана. Представа је рађена у неком маниру мјузикла, зато је врло згодна и за пријем код публике, а с друге стране она ће бити симултано превођена, тако да нема проблема са разумевањем. Друга представа тог театра је укључена у завршни програм фестивала и то је представа за награђене и то је САН ЛЕТЊЕ НОЋИ који је пре неколико дана изашао у „Ујведеки Синхазу“. То је један мјузикл односно кореодрама која никог не може да остави равнодушног и која има све одлике неког Бродвејског спектакла. То је заиста све толико интересантно. Сви аутори, кореографи, сценограф, костимограф су из Мађарске а редитељ је Золтан Пушкаш Новосађанин, тако да ће после ове селекције коју сам направила публика имати прилику заиста да ужива у једном овако дивном спектаклу, опуштајућем, а то ће бити и награда за награђене. Као што је то госпођа Вида Огњеновић рекла, наслов наше овогодишње селекције је СВИРАЈ ТО ПОНОВО, СЕМ, то је и једна урбана комедија Београдског драмског позоришта. Затим, имамо занимљива прожимања сарадње између прошлогодишњих чланова жирија на нашем фестивалу. То је представа РУМУНИЈА 21 коју је у Ужицу режирао Горан Головко, члан жирија нашег фестивала, а у исто време Немања Ранковић, други члан нашег жирија је режирао у Ријеци представу МЕТАК ЗА СВЕ, која је за нас такође интересантна, јер је режија једног српског младог писца Душана Спасојевића. Овде је и представа Краљевачког позоришта ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ. Ја сам била одушевљена том представом, јер сам видела један искрен напор тих људи да иду у корак са представама које се дешавају у Београду и овим позоришним центрима. Представу је режирао Небојша Дугалић и он игра главну улогу Дробца, заиста фасцинантно по мојој оцени. Ту је наравно, видели сте и представа КАТЕ КАПУРАЛИЦА. Она је стара петнаест година и обновљена је сад са скоро истим глумцима који су је играли пре петнаест година и она је, на неки начин, поклон смедеревској публици, младим људима који је нису видели, који су од тих дана стасали у двадесетогодишњаке и који су могли само да чују одјеке које је та представа имала у времену када је изашла. Што се тиче ових представа из званичног, главног програма, то је селекција на коју сам прилично поносна, доста поносна, јер је она један другачији пресек позоришних збивања у Србији и ајде да кажемо окружењу, условно речено, јер имамо само једну ту представу из окружења и мислим да ће ове године публика и новинари који прате фестивал уживати у овом главном програму.
Пратећи програм је занимљив зато што ћемо на Тргу у Смедереву видети Театар Павана из Амстердама и Театар Ен Вол из Сасарија са својом дивном представом која се зове БАУ - Бригата ди армонизационе урбана. Ради се о групи бескућника, скупљача отпада у некој урбаној средини који од тога што нађу, што су људи одбацили, неког отпада цивилизације праве свој шоу, своју представу, претварају делове тог отпада у инструменте и забављају се на свој начин и самим тим забављају и публику која их гледа. Ове две представе Театра Павана, једна намењена деци и једна намењена одраслима су заиста врло визуелно лепе и атрактивне представе, које ће на оном дивном простору где је прошле године наступао Стренџ фрут  имати јако велики број публике и дечије и одрасле. Ми, наравно, не заборављамо наше младе, њима је упућена и представа БУЂЕЊЕ ПРОЛЕЋА и ова ФОЛЕТИ, јер то је наша будућа публика на фестивалу, а морамо да водимо рачуна о подмалдку позоришне публике у Смедереву и свугде.
Токо је госпођа Лијешевић представила програма овогодишњег Тврђава Театра а затим је позвала публику и новинаре да дођу на фестивал и провере да ли све то што је она рекла  тачно.
На новинарско питање да каже нешто више о шпанској представи До До Ленд, госпођа Лијешевић је рекла: Театар Пухо из Сан Себастијана састављен је од уметника из Аргентине и Шпаније и они наступају на једном огромном крану, јако, јако високом крану и ту су глумци који се понашају као да играју на чврстој подлози, као на земљи и ништа их не плаши на тим висинама. То је представа која где год се појави изазива велико интересовање публике, јер чини их да град у коме се то дешава добија једну посебну димензију града где се култура негује и где се води рачуна о томе шта ће бити приказано публици. Дођите, па видите, али то је јадан прави спектакл, нешто као што смо прошле године видели на Стренџ Фрут-у, али оно је било на четири и по метра висине, а ово се дешава на двадесет и више метара висине у небу. Просто изгледа као да ти људи лете, као да играју на некој позорници где је све уобичајено. Њима је уобичајено да лете небом.
То је једно од ових савремених испитивања. Ви знате да је моћ летења одувек била загонетка и велики изазов људима и позориште сада експериментише са тим изазовима равнотеже, изазовима стварности, изазовима на којима је навикнуто и зацртано. Другим речима, Декартов систем дозвољава и оваква испитивања нашег односа према великим просторима који нас окружују, који ми зовемо небо или свемир – додала је Вида Огњеновић.  
Следећа Конференција за новинаре биће одржана непосредно пред почетак фестивала у простору Малог града Смедеревске тврђаве.

(Прес служба Тврђава театра, текст и фотографије Марија Аничић)