Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Најбољи јуниор на међународном такмичењу композитора у САД

Млади композитор из Смедерева, Вељко Ненадић, победник је (до 14 година) великог међународног такмичења композитора у Сједињеним Америчким Државама, а награда ће му бити уручена 17.јула у Бечу.

Вељко Ненадић је рођен 01.08.1998. године у Смедереву. Ученик је шестог разреда музичке школе „Коста Манојловић" и осмог разреда основне школе „Др Јован Цвијић" у Смедереву.

Музичку школу уписује 2007. године, одсек клавир у класи професорке Вере Јашмак. Од 2008. године клавир му предаје данашња професорка Ивана Крстић.

Вељко је учествовао на многобројним значајним клавирским такмичењима у земљи и освојио 16 награда од којих су значајније: Прва награда: Јосип Славенски, Београд 2010.г, затим 2011. и 2012., прва награда: Јосип Славенски, Нови Сад, 2011 .- Фестивал на Убу - прва награда и 2011. трећа награда на Републичком такмичењу.

Поред дара за свирање клавира Вељко показује изузетан таленат за компоновање. Своју прву композицију је компоновао са 10 година. До сада је учествовао на 4 такмичења младих композитора и на сва 4 победио. 2010. побеђује на такмичењу младих композитора „Play The Sound" у Земуну са композицијом „Божићни валцер".

Са тадашњих 11 година, победио је у конкуренцији узраста до 15 година. 2011. године такође побеђује на истом такмичењу са композицијом Соната ВН - 1. 2012., осваја прву награду на републичком такмичењу „Федемус" деца композитори са композицијом „Вир".

Крајем јануара 2013. године постиже свој највећи успех када по први пут наступа на великом међународном такмичењу композитора „Golden Key Music Festival - Piano Composition Competition" у и осваја прво место у конкуренцији јуниора (до 14 година) из целог света (Аустралија, Русија, Кина, Канада, САД и друге), са композицијом „Балканска Свита" која има 3 става: „Вир", „Легенда" и „Лавиринт".

Као победник 17. јула ове године треба да прими диплому, златну медаљу и да наступи у Бечу, у чувеној дворани Ehrbar Hall, где су некада наступали Јоханес Брамс,  Густав Малер и многи други великани класичне музике.

Вељко је за „Балканску свиту" велику инспирацију нашао у богатом музичком наслеђу Србије, Балкана и Византије и тиме на прави начин представио културу и традицију своје земље.

Ненадић је до сада компоновао десетак композиција за клавир и неколико за оркестар.

За сада је једини млади пианиста који се усудио да на клавирским такмичењима изводи своју композицију. Било је то прошле године на такмичењу пианиста у Новом Саду и Аранђеловцу, где је извео композицију „Вир" која је одлично прихваћена и оцењења. У новембру прошле године, на Смотри домаћих композитора на Убу, био је једини извођач који је свирао своју композицију и то премијерно извео „Балканску свиту", где је доживео праве овације.