Najranija svedočanstva o paleolitskoj umetnosti
Одржана 15. седница Скупштине града Смедерева Први подземни контејнери постављени у Смедереву Гости Смедерева – ученици и професори из Румунске општине Гилад Презентација идејног решења за затворени базен Изградња канализационе мреже и вакуумске станице у Малом Криваку


Најранија сведочанства о палеолитској уметности

Професор на Филозофском факултету у Београду, др Душан Михаиловић, археолог, одржаће предавање „Најранија сведочанства о палеолитској уметности" у петак, 6. децембра, у оквиру научно образовног програма Центра за културу Смедерево.

Предавање ће бити археолошко путовање у старије камено доба, са нагласком на појаву уметничког израза у праисторијским локалитетима, на тематизицији предметне и пећинске уметности (пећинско сликарство) и питању њеног места и значаја у животу претка данашњег човека.

 

Осврт на карактеристике палеолитске уметности, према сведочанствима која су данас доступна, незаобилазан су чинилац у разумевању развоја човека као стваралачког бића.

Др Душан Михаиловић руководио је међународним научним тимом који је обављао теренска истраживања у Сићевачкој клисури. Поред бројних артефаката, алатки и остатака праисторијског човека, пронађена је и вилица хоминида стара око 500.000 година. То откриће изменило је слику о еволуцији човека у Европи.

Предавање се одржава у Концертној дворани са почетком у 19 часова, улаз је слободан.