Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Наставак сарадње Града Смедерево са Америчком хуманитарном организацијом Цхурцх Wорлд Сервице

У Градској управи Смедерево градоначелница др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града Смедерево Бранче Стојановић састали су се са Виталијем Вороном, представником Америчке хуманитарне организације Church World Service и представницима Црвеног крста Смедерево и Предшколске установе „Наша радост“.

Теме разговора биле су реализација пројекта „Храна на точковима“, јачање капацитета народне кухиње и сарадња са предшколском установом "Наша радост" на реализацији пројекта производње органске хране.

Виталиј Ворона је истакао да је у плану аплицирање за средства којима би били реализовани следећи пројекти:  јачање капацитета народне кухиње, изградње фарме за свиње од око 100 грла, изградња артерског бунара за наводњавање у близини објеката који су саграђени за избегла и расељена лица у Малој крсни и истакао неопходност сарадње и координације са локалном самоуправом на решавању овог проблема.

Такође предстоји обезбеђивање материјала за израду инфраструктуре за довршетак објеката чија је градња започета, независно од објеката који су изграђени из пројекта организације Хелп.

До јуна 2013. године могуће је обезбедити средства за 4 до 5 објеката у износу од 4 хиљаде америчких долара, истакао је Ворона.

Број корисника народне кухиње се са  1.080 повећао за 609 особа, претежно у сеоским подручјима.

Због ове чињенице градоначелница др Јасна Аврамовић истакла је да треба израдити план и програм са анализом о потребама корисника народне кухиње у сеоским срединама.

Градоначелница је додала да је неопходно обезбедити адекватан простор за дистрибуцију хране у градској средини, обзиром да тренутно стање није задовољавајуће и апелаловала на господина Виталија да се активно укључи у израду пројекта и апликацију за средства код потенцијалних донатора.

Градоначелница др Јасна Аврамовић предложила је да се формира радна група за проналажење и опремање простора за центар за дистрибуцију хране за кориснике народне кухиње и изради студија за реализацију пројекта "храна на точковима".

Бранче Стојановић је додао да је локална самоуправа спремна да помогне у решавању овог проблема и истакао неопходност дефинисања износа додатних средстава за набавку возила, дефинисања број потребних оброка и израде плана дистрибуције хране како би поменута средства могла да се планирају за предстојећи ребаланс буџета.

Како је на састанку најављено, за средину априла планирана је посета представника организације Church World Service Смедереву.